President Santokhi: ‘De crisis is heel diep, heel groot, heel ernstig’

‘Laten we het kankergezwel weghalen en het lichaam weer gezond maken’

President Chandrikapersad Santokhi heeft vanochtend, donderdag 24 september, tijdens een live op tv uitgezonden persconferentie van de regering, met als centraal thema ‘crisisbeheersing’, gezegd, dat de crisis ‘heel diep, heel groot, heel ernstig is’. 

‘Op maandbasis hebben we een tekort van tussen de SRD 200- en 400 miljoen. In september is er een tekort van ruim SRD 400 miljoen. Het verschil in tekorten wordt veroorzaakt door de rente die iedere maand betaald moet worden voor schulden. Er zijn zoveel leningen die moeten worden afgelost op maandbasis.’ 

Santokhi: ‘Onze inkomsten zijn onvoldoende om de uitgaven te dekken.

Het is onvoldoende doorgedrongen in de samenleving, dat er geen inkomsten zijn uit de meest belangrijkste sectoren, niet uit Staatsolie, Newmont, niet uit IAmGold, alles is verpand, alles gaat naar het buitenland. Dat is heel ernstig.’

‘Maar, we halen niet alleen geld uit de portemonnee van het volk. We gaan structurele maatregelen moeten treffen en soms op korte termijn. Iedere maand moeten de salarissen van  ambtenaren betaald worden, inclusief de forse verhogingen, met dank aan de regering Bouterse. Onze juristen kijken welke overeenkomsten getekend onder de regering Bouterse herzien kunnen worden. Denk hierbij ook aan het Surinamerivier baggerproject, waarvoor de Staat US$ 70.000 per dag aan boete moet betalen. We zijn in onderhandeling met het bedrijf.’

‘We gaan het land redden, maar niet op een 1 dag, niet in 2 maanden. Je moet ergens starten. We hebben aan de hand van een inventarisatie problemen geïdentificeerd, waarna een plan is gemaakt om de crisis te beheersen, in zes maanden. Veel maatregelen zijn voor de duur van zes maanden of maximaal een jaar. Het crisisbeheersplan moet eerst bespreken worden met de Sociaal Economische Raad, SER. Deze week vindt een eerste overleg met de SER plaats over kleine maatregelen en de SER moet binnen een week de regering van advies dienen. Voor grote maatregelen binnen drie weken. Ook de Staatsraad en de Vereniging van Economisten (VES) zijn benaderd.’

Santokhi maakte ook duidelijk, dat twee recente maatregelen noodzakelijk waren, te weten de verhoging met SRD 1 van de governmenttake en de unificatie van de wisselkoers. ‘We weten ook, dat de impact van de unificatie goed opgevangen moet worden voor bepaalde groepen, daarom zijn inmiddels bepaalde uitkeringen verhoogd.’ Ook worden maatregelen op de rails gezet voor het vervoer van schoolgaande kinderen, deels gratis en deels tegen een gereduceerd tarief.

‘We weten dat maatregelen zwaar kunnen overkomen, maar ze zijn gebalanceerd. We leggen ook druk op de goudsector, op de houtsector. Royalties en heffingen worden verhoogd.’

President Santokhi liet ook weten, dat het Internationaal Monetair Fonds, IMF, gevraagd is om de regering bij te staan, ‘steun middels financiële injecties in samenspraak met andere instituten en schulden herschikken en herprofileren’.

De president benadrukte verder, dat de regering de maatregelen beter moet uitleggen aan de samenleving en dat beter gecommuniceerd worden, ‘maar er is geen andere optie. We kunnen doorgaan met populaire, showprojecten en geld blijven lenen, maar daarmee los je de problemen niet op. Laten we het kankergezwel weghalen en het lichaam weer gezond maken, maar dat zal even pijn doen op weg naar een gezonde patiënt.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: