Meeste staatsbedrijven afgelopen jaren uitgehold

IDB verleent technische steun bij doorlichting staatsbedrijven

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag overleg gevoerd met de president-commissarissen van staatsbedrijven. Daarbij werd een eerste rapportage gedaan over de aangetroffen situatie binnen de bedrijven. Het beeld is somber, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname. 

Bij het overleg waren ook de vicepresident en een aantal ministers aanwezig. De staatsbedrijven die deelnamen aan deze eerste bespreking waren SLM, Telesur, NVB, SPSB, SZF, Havenbeheer, Luchthavenbeheer, Staatsolie en de EBS. Vanwege Covid-19 zijn de overlegsessies opgesplitst. In de volgende ronde komen de overige staatsbedrijven aan bod.

De meeste bedrijven verkeren in grote financiële problemen en zijn verlieslatend. Staatsbedrijven zitten opgescheept met hoge leningen en wurgcontracten. In een aantal gevallen is er sprake van corruptie.

Het algemene beeld is dat de bedrijven de afgelopen jaren zijn uitgehold. 

De president zei, dat gewerkt zal worden aan oplossingen. Waar nodig zal het Openbaar Ministerie worden ingeschakeld. Er zal komende week een scan plaatsvinden om de problemen in kaart te brengen. Daarna komt er een algehele doorlichting van alle staatsbedrijven. Hiertoe heeft de IDB (Inter-American Development Bank) reeds technische assistentie toegezegd.

Het toezicht op de bedrijven zal worden verscherpt. Er zal periodiek en intensief overleg plaatsvinden met de Raden van Commissarissen. Zwaarwichtige beslissingen zullen voortaan met de president en regering worden afgestemd. Subsidies zullen worden afgebouwd. Het doel is de bedrijven efficiënt en winstgevend te maken.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: