President Chan Santokhi: Jagernath Lachmon voor alle Surinamers onsterfelijk

Vp Ronnie Brunswijk: Verbroedering enige weg voor Suriname

“We zijn samen hier met elkaar om de eerste Nationale Dag van Verbroedering te vieren en te gedenken. Jagernath Lachmon was de medeoprichter en de eerste voorzitter van de VHP. Indien hij in leven zou zijn, zou hij vandaag 104 jaar oud zijn. Jagernath Lachmon is voor alle Surinamers onsterfelijk.  Zijn gedachtegoed wordt in elk politiek spectrum van ons land gerespecteerd. Daarom is besloten om deze dag in te stellen. Een dag om de politieke gedachtegoed te herdenken. Wij leven in een vredig harmonieuze samenleving, waar wij met respect omgaan met elkaar en elkaar de ruimte geven”, aldus president Santokhi gisteren bij de  eerste herdenking van de Nationale Dag van Verbroedering en Eenheid. Hij stelde dat het collectieve respect in ons land gewaarborgd moet blijven. De president citeerde Lachmon uit 1961, waar hij het volgende zei. “Er is geen ander politiek denkbaar dan de verbroederingspolitiek in Suriname. Ons grond bindt ons allemaal. Suriname is een lichtend voorbeeld voor de regio”. De president gaf aan dat sinds 1981, 21 september is aangemerkt als de Internationale Dag van Vrede. Ook in dat kader is het besluit genomen. Verbroederingspolitiek leidt naar vrede, gaf het staatshoofd aan. Santokhi verwees naar de nationale conferentie die de VHP vorig jaar september hield. Daarbij werd besloten om de geboortedag van Lachmon uit te roepen tot dag van verbroedering. “Mag ik eenieder feliciteren met deze dag”, besloot het staatshoofd.

Vp Brunswijk: Verbroedering is niet vanzelfsprekend

Voor het staatshoofd sprak vicepresident Ronnie Brunswijk de aanwezigen toe. Hij stelde dat verbroedering niet vanzelfsprekend is. De Surinaamse bevolking is uit haast alle delen van de wereld afkomstig. “Toch leven wij in vrede naast elkaar. De verbroederingspolitiek in Suriname heeft de meest stabiele periode opgeleverd; harmonie, integratie, openbaarheid van bestuur en een samenleving gebouwd op begrip en vertrouwen. Verbroedering is de enige weg voor Suriname.

Wij moeten in eenheid voortgaan.” Brunswijk bracht ook ode aan de bijdrage die Pengel had bij de verbroederingspolitiek. “Ons staan grote uitdagingen te wachten. Maar de economie zal hersteld worden en zaken zullen verder uitgebouwd worden. Voor de duurzame ontwikkeling van ons land zal aardolie moeten dienen als stimulans. Laten wij blijven bouwen aan verbroedering”, besloot de vicepresident.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: