Personeel SBB hekelt lange wachten op koersaanpassing salaris

Het water staat het personeel van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) al geruime tijd aan de lippen. In de afgelopen 5 jaren hebben zij lijdzaam moeten toezien dat hun vraag om tegen een hogere dollarkoers uitbetaald te worden, onbeantwoord is gebleven.

Groene tafel

De salarissen die worden uitbetaald in dollars kennen nog steeds de oude vastgestelde tegenwaarde van SRD 3,35. Met de intrede van de nieuwe unificatiekoers op SRD 14 voor een dollar, heeft dit de personeelsleden weer in beroering gebracht. Ondanks dat er vanochtend een gesprek met de directie is, heeft de bond er niet voor geschroomd om het bedrijf voor de rechter te dagen. Dino Souprayen, ondervoorzitter van de personeelsbond van de SBB, vertelt dat het allemaal veel te lang duurt. “Maar liefst 5 directeuren hebben we in de afgelopen 5 jaren voorbij zien komen”, zegt hij zuchtend en noemt de namen uit het hoofd. Opvallend is dat geen van deze toppers het gewenste resultaat voor het personeel in de wacht heeft kunnen slepen. Vandaar de gang naar de groene tafel. Souprayen wil ook direct een misverstand uit de wereld helpen. SBB is een stichting, die nu een parastatalenstatus kent, maar de personeelsleden zijn geen ambtenaren. DeSBBbegon ooit als een project van een buitenlandse organisatie en omdat buitenlandse organisaties gelden niet direct overmaken aan regeringen, werd de stichting in het leven geroepen. Na stopzetting van het project nam de regering de stichting over. De SBB is een werkarm van de regering. Opvallend is dat het ook nog niet eerder is gelukt om een cao te sluiten. “We hebben nog nooit een cao gehad”, meldt de ondervoorzitter. Voor de cao is het probleem dat er geen bestuur is bij SBB. Ook het promotiebeleid laat nog op zich wachten, de doorlichting van het bedrijf heeft nog steeds niet plaatsgevonden, een actiepunt dat stamt uit de tijd van minister Roline Samsoedien. “Daarna volgde er weer een wisseling van de wacht.”

Wrevel

Souprayen zegt dat na 5 jaren het gelag te hebben betaald, de wrevel onder het personeel niet gering is en hij refereert ook aan de vorige regering, die niet heeft geluisterd naar de noden. Souprayen benadrukt dat niet het beeld moet ontstaan dat het personeel zomaar acties onderneemt. “We hebben veel gesproken, maar men wil niet luisteren”, aldus Souprayen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: