Unificatie van wisselkoers door Centrale Bank vanaf morgen een feit

De unificatie van de wisselkoers door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vanaf dinsdag 22 september 2020, een feit. De koers komt te liggen rond de SRD 14 voor een Amerikaanse dollar. De koers van SRD 7,52 voor de Amerikaanse dollar is niet realistisch, zo zeiden president Chandrikapersad Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning afgelopen vrijdag in De Nationale Assemblee. De US$-koers lag rond de SRD 18. De US$ en euro werden opgekocht voor SRD 15,50. 

De situatie tot maandag liet maar liefst vier officiële koersen zien, te weten de Centrale Bankkoers, de douanekoers, de koers van de commerciële banken en de zogenoemde parallelmarkt koers (cambio’s).  Het bedrijfsleven was vooral afhankelijk van de parallelmarkt en soms zelfs van de zwarte markt, die vaak veel hoger lag dan de anderen. Elke dag wordt deze door vraag en aanbod bepaald. 

Een unificatiekoers is feitelijk uniforme wisselkoers voor alle sectoren. Alle producten en diensten die niet behoren tot het pakket van basisgoederen, worden naar verwachting hooguit 20 procent duurder, liet de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) onlangs weten. Eén uniforme wisselkoers heeft vooral voor de staatskas voordelen. Zo worden meer invoerrechten betaald door aanpassing van de douanekoers, die is gekoppeld aan de koers van de Centrale Bank. Importeurs zullen niet langer aangewezen zijn op de cambio’s of op de zwarte markt om hun Amerikaanse dollars om te zetten in SRD’s, maar kunnen gewoon voor hun zaken bij de banken terecht. Het unificeren van de koers is onderdeel van een pakket aan maatregelen van de regering om de staatskas weer op orde te krijgen. Zo werd de governmenttake met SRD 1 verhoogd, moeten meer inkomsten gegenereerd worden uit de goud-, export- en houtsector en gaan de tarieven voor water en elektra omhoog.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: