Guillermo Samson wil meer daadkracht regering

“De man en vrouw van de straat willen weten wat met de gelden is gebeurd”

De econoom Guillermo Samson denkt even na wanneer hij gevraagd wordt om een evaluatie te maken van de afgelopen 60 dagen van de nieuwe regering. De criticus laat doorschemeren dat het niet zo eenvoudig is, maar merkt direct op dat de regering niet moet vergeten dat er 65.000 personen zijn geweest, die op de NDP hebben gestemd. Daadkracht is daarom nodig om in deze moeilijke tijden zaken die in de vorige regeerperiode scheef zijn gelopen, recht te trekken. “Want het volk wil zien dat zij die gelden hebben genomen ter verantwoording worden geroepen”, zegt Samson, verwijzend naar Hoefdraad, de voormalige minister van Financiën. “De man en vrouw van de straat willen weten wat er met die gelden zijn gebeurd.”

Over de beoordeling van de regering merkt Samson op dat men vooral bezig is geweest met de invulling van posities en hij noemt de vele strubbelingen die daarmee gepaard zijn gegaan. “Het is echter onmogelijk om dat wat de vorige regering heeft achtergelaten binnen 2 maanden te herstellen. De productiesector moet worden aangepakt en de bedrijven, die op omvallen staan, zouden op ondersteuning moeten kunnen rekenen. Maatregelen om te voorkomen dat het werkloosheidsleger groter wordt, heb ik concreet nog niet gezien.”

Integraal plan
Een integraal plan is nodig om de toegepaste tactiek van de verschroeide aarde op financieel, economisch en monetair gebied te herstellen. Samson wil de regering alle ruimte bieden om aan de slag te gaan, maar hij heeft ook begrip voor de mensen die ongeduldig worden, omdat die al 10 jaar wachten op ontwikkeling.

First lady meer op de achtergrond

Samson noemt de voorzitter van het parlement, die hij goed werk ziet verrichten. Met de komst van Santokhi als president ervaart Samson dat er meer vrijheid van spreken is. Ook noemt hij Marie Levens als minister van Onderwijs en Silvano Tjon A Hing, minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, die hem tot nu toe zijn opgevallen. De actie van het parlementslid Kishan Ramsukul,die zijn salaris als ambtenaar heeft laten stopzetten, vindt Samson lovenswaardig, maar ook dat DNA-lid Patricia Etnel de wet hiervoor wil laten aanpassen, vindt hij geweldig.Als het aan Samson ligt, dan is de rol van de first lady meer op de achtergrond. Hij wijst op de grote verwachtingen die het volk had, maar ook op de nog grotere problemen die president Santokhi aantrof dan waarmee hij aanvankelijk rekening had gehouden. In dit verband ziet Samson de first lady en bepaalde ministers liever meer op de achtergrond.

Communicatie
Aan de communicatie moet nog veel verbeterd worden. “Er worden nog teveel protocollaire fouten gemaakt en ik moet zeggen, Limburg was niet van mijn partij maar hij straalde professionaliteit uit.” Samson vindt dat deze dienst versterkt moet worden.

Staatsraad

De econoom wijst er ook op dat er onder grote delen van de bevolking geen begrip is voor het feit dat Amzad Abdoel is geselecteerd voor de Staatsraad. “Met 117 stemmen bij de afgelopen verkiezingen kunnen de meesten daar geen begrip voor opbrengen. En ook al was hij voorgedragen door zijn partij, dan moest de wet maar veranderd worden”, zegt Samson tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: