De burger kan zich over het algemeen vinden in SRD 5 voor een stadsrit met de lijnbus

De bussen gaan eindelijk weer rijden vanaf maandag 21 september. Maar de prijs van een stadsrit gaat u, de burger, wel SRD 5 kosten, een forse verhoging dus (het was SRD 1,85). Is de burger blij dat de bussen weer de straat opgaan en is de prijs voor een rit een bezwaar of juist niet? Die vragen heeft Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina gesteld en de reacties zijn uiteenlopend. Hieronder een willekeurige selectie uit de vele tientallen reacties.

Ashmie vindt dat er voor studenten een speciaal pasje moet komen. ‘Je betaalt een keer per maand bijvoorbeeld SRD 50 en mag elke dag meerijden. We moeten rekening ermee houden dat SRD 5 betalen elke dag voor een rit best zwaar is voor deze groep.’

‘Particuliere bussen afschaffen en overgaan op staatsbussen’

Tani schrijft: ‘Particuliere bussen allemaal afschaffen en gewoon overgaan op staatsbussen. Dan is dat hele probleem met dat gedoe van die bushouders en al landelijk opgelost!’ 

‘Ik ben blij dat de bussen gaan rijden. De mensen die klagen dat ze drie en vier kinderen hebben, juli kletsen gewoon. Zet je kind op de dichtstbijzijnde school of koop een fiets’, stelt Nalini.  

Aradhya vindt SRD 5 voor een stadsrit ‘wel duur’. ‘De prijs voor een districtsrit is niet bekend. Ik moet zowel voor een stads- als districtsrit betalen. Dat wordt wel zwaar voor mij. Ik denk dat de overheid meer staatsbussen moet zetten op bepaalde routes om de burgers tegemoet te komen.’

‘Waarom mogen er 20 mensen in de bus zitten’

Roepha begrijpt iets niet. ‘Ja, eindelijk gaan de bussen rijden. De prijs is begrijpelijk, maar wat ik niet snap, is dat er een samenscholingsverbod is van meer dan 10 mensen, maar in de bus mogen wel 20 mensen bij elkaar zitten. Waar blijft die afstand dan van 1.5 meter?’

Juhanda vindt het ‘goed dat deze subsidielast van de staat is weggenomen. Het is straks even wennen aan het aangepast tarief en voor sommige mensen zal het passen en meten worden met hun financiën, maar het komt wel goed. Het begin is altijd een beetje moeilijk.’

‘Ouders met meerdere schoolgaande kinderen tegemoetkomen’

Patricia stelt dat SRD 5 te betalen is tegenover een taxirit van SRD 25. ‘Maar, wanneer de scholen weer zullen starten, moet men de ouders met meerdere kinderen, die het zich niet kunnen permitteren, tegemoetkomen. Ik denk niet dat ouders een derde baan moeten zoeken.’  ‘Voor veel gezinnen een zware belasting. Drie schoolgaande kinderen betekent SRD 3 x 5 x 2 = SRD 30 per dag. Dat betekent minstens SRD 600 per maand alleen aan vervoer naar en van school’, aldus Patricia.

Moh: ‘Blij, maar ook niet. Waarom kunnen we niet werken naar een beter nationaal vervoer en goedkoper? Waarom kunnen wij niet net als in Nederland zulke bussen halen en hier inzetten? Is dat van bepalen van tarieven door de staat geregeld?’ 

Niki schrijft het een goed idee te vinden ‘dat de bussen weer zullen rijden… Met inachtneming van de Covid-19 regels. SRD 5 per rit is redelijk.’

‘We konden toch ook SRD 10 betalen voor een boro busje?’

Arun vindt het een ‘heel goed besluit van deze regering’. ‘En de prijs is normaal. Als men SRD 10 voor een boro bus kon betalen, dan kunnen ze nu SRD 5 betalen en het is legaal.’

‘Staatsbussen inzetten en weg met die particuliere bussen’

Zo komt er ook geld binnen in de staatskas. Hoe gaan de mensen doen die niet veel verdienen, maar hun kids elke dag SRD 20 moeten geven. Dat is voor de stad, en verder dan, zoals Wanica?’, vraagt Diana zich af. 

Pradeep: ‘Voor deze tijd en zonder subsidies van de overheid vind ik het redelijk. Ik heb slechts bezwaar tegen de 80% bezetting in de bussen. Het is duidelijk dat de regering de Covid-regels overboord heeft gegooid om koste wat het kost hun verkiezingsbelofte na te komen.’

‘Prima dat de bussen met in achtneming van de Covid-19 protocollen eindelijk weer kunnen rijden’, schrijft Malti in haar reactie. ‘Het tarief is redelijk, mede gelet op het feit dat burgers zonder te morren wel SRD 10 hebben betaald voor de taxibusjes. De SRD 5 is nog steeds minder.’ 

Jay vindt het goed dat de subsidie is afgeschaft. ‘Dat geld kan gebruikt worden voor het maken van voet- en fietspaden, waardoor meer mensen met de fiets of bromfiets naar het werk of school kunnen.’

Dina pleit ervoor dat er voor ‘mensen die elke dag gebruik moeten maken van de bussen (werkenden en schoolgaanden), een speciaal tarief wordt vastgesteld of speciale bussen ingezet worden, zodat het betaalbaar blijft voor die groepen’.

Anamika: ‘Prijs is prima. Kinderen moeten in de buurt naar school. Dan hoef je niet een aantal bussen te pakken.’

‘Staatsbussen, studentenpasjes en pasjes voor 60-plussers invoeren. De particuliere bus, daar moet echt iets aan gedaan worden’, vindt Marina.

Giorgio reageert als volgt: ‘Men moet de bus zo efficiënt mogelijk gebruiken. Niet voor pietluttige afstanden en stoppen op alle hoeken. De burgerij gaat zich aanpassen aan de prijs. Sommige scholen zijn op loopafstand en toch kiest men voor de bus. Met een marktprijs verandert dat.’

Shyaam is ‘blij dat de bussen gaan rijden’. ‘Maar, daarnaast moet men zich ook aan de Covid-regels houden. De bus moet niet vol zijn met passagiers. Dat is heel belangrijk, anders zal het uit de hand lopen.’

‘Men moet niet klagen, maar dragen’

Sila is heel duidelijk: ‘Men moet niet klagen, maar dragen. We moeten blij zijn dat die bussen weer gaan rijden.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: