ALO-studenten stromen door naar P1-fase op IOL

De directeur van de Academische Leraren Opleiding (ALO), Robert Peneux, heeft onlangs meegedeeld dat de ‘vernieuwde’ lerarenopleiding afgebouwd wordt. Onderwijsminister Marie Levens stelt de ALO-studenten gerust dat zij door kunnen stromen naar de P1-fase op de bestaande lerarenopleiding IOL. Het onderwijsministerie is bezig een nieuwe structuur op te zetten op IOL. “Laat me de studenten die het eerste jaar van ALO gedaan hebben, geruststellen dat alles wat ze hebben gedaan meetelt en dat ze gewoon overgaan naar het tweede jaar. En het tweede jaar op IOL heet de P1-fase”, accentueerde Levens donderdag op haar persconferentie.

Volgens de minister bereidt IOL zich voor om beroepsgerichte masteropleidingen aan te bieden. “Weliswaar met behulp van instituten in het buitenland; als je de lerarenopleiding wil maken tot een mastersopleiding, dan heb je gepromoveerden nodig. Maar net als op onze universiteit, mensen die een mastertitel hebben, geven les aan mensen die een masterstudie doen. En dat is niet gezond, maar we moeten werken met wat we hebben.” In beginsel geldt dat een persoon een hogere graad dient te hebben om les te kunnen geven; voor hbo en universitaire opleidingen geldt dat de docent minstens in het bezit is van een mastergraad. In Suriname wordt dit echter niet altijd nageleefd. De minister is daarvan op de hoogte en wil daarom gedegen masteropleidingen toevoegen aan IOL.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: