Bezoek Secretary of State Mike Pompeo aan Suriname significant en duidelijk signaal

Politieke koers van oost weer naar west

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aanstaande donderdag aan Suriname is momenteel een hot topic voor de lokale samenleving. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, gaf tegenover Dagblad Suriname te kennen dat het om een historisch bezoek gaat. “Het is een duidelijk signaal voor wat betreft het partnerschap tussen de twee landen.” Volgens Ramdin is het ook een teken dat de nieuwe regering in Suriname politiek de juiste houding heeft. Inmiddels in een zwaar transporttoestel van de Amerikaanse luchtmacht gesignaleerd op de luchthaven te Zanderij. Bij dergelijke high profile bezoeken is het gebruikelijk dat de beveiligings- en protocolteams eerder arriveren.

Eerste Amerikaanse president in Suriname

Op 3 maart 1960 landde de Amerikaanse president Dwight Eisenhower op Zanderij met Air Force One, een Boeing 707 jet.  Hij werd vergezeld door staatssecretaris Christian Herter. Ze vertrokken dezelfde dag.  Op 14 april 1967 arriveerde president Lyndon Johnson tijdens een regenbui op Zanderij. De beveiliging rond de luchthaven van Zanderij was sterk opgetrokken. In 1961 werd er een overeenkomst getekend door de Nederlandse regering en de VS om de luchthaven van Zanderij te gebruiken voor MAC (Military Airlift Command).  De VS betaalden US$ 22.000 voor 400 landingen per jaar.  De bemanning bleef overnachten in het Torarica hotel.  In november 1963 was de X-15 NASA-jet te zien te Zanderij voor een vliegshow.

President Venetiaan eerste in White House

In 1992 werd voormalig president Ronald Venetiaan de eerste Surinaamse president, die door het Amerikaanse staatshoofd werd uitgenodigd voor een officieel bezoek op het “White House”. President George H.W. Bush nodigde president Ronald Venetiaan uit in het kader van het democratiseringsproces in ons land. Het gesprek vond op 4 februari 1992 plaats in The Oval Office, de werkkamer van de Amerikaanse president.  Voormalig president Ronald Venetiaan van Suriname heeft zijn toenmalige ambtgenoot president Barack Obama enkele malen ontmoet. Dat gebeurde onder andere in de marges van de vergaderingen van de Verenigde Naties in New York. Ook in 2009 tijdens de “Summit of the Americas” conferentie, die werd gehouden in Port of Spain, Trinidad, waren er ontmoetingen tussen de twee voormalige staatshoofden.

Terugblik

In de voorbijgaande tien jaren is er geen bezoek geweest op ministersniveau vanuit de Verenigde Staten van Suriname. Het laatste bezoek van een Amerikaanse minister naar Suriname dateert uit oktober 2007. Toen bezocht de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, ons land. In 2010 en 2011 toen ex-president Desi Bouterse New York bezocht, meldde het kabinet dat er ontmoetingen waren tussen de twee staatshoofden. Volgens het kabinet koos Bouterse in 2010 voor een ontmoeting met multinational Newmont over een receptie van president Obama.

Gesprekken met Pompeo

Kort na de verkiezingen van president Chan Santokhi werd de melding gedaan dat de president gesprekken had met hoge functionarissen van Amerika. Secretary Pompeo gaf toen aan dat Suriname nu als een model in de regio staat voor een ordelijke en vreedzame transitie na het houden van verkiezingen. De Amerikaanse regering is zeer content met het feit dat de huidige coalitie met de voorgaande regering heel vroeg gewerkt heeft aan het oplossen van fundamentele urgente vraagstukken. President Santokhi en Pompeo waren het erover eens dat verdere verdieping en verbreding van de samenwerking op het Westelijk Halfrond van groot belang is voor de politieke en maatschappelijke stabiliteit.

Politiek koers van oost weer naar west

Het bezoek van Pompeo aan Suriname zal zonder meer een significant moment zijn in de internationale betrekkingen van ons land. Suriname wordt door de Amerikanen weer op de kaart gezet. Het bezoek zal geopolitiek gezien een signaal zijn naar de regionale spelers, waaronder, Venezuela en China, die in de afgelopen jaren een steeds grotere rol hebben gespeeld. Ook lokaal is het bezoek een duidelijk signaal voor de politieke en geopolitieke richting die ons land bewandelt. De koers van ons land, die in de afgelopen decennia duidelijk oost gericht was met versterking van relaties met landen als China, Venezuela, China, wordt gewijzigd en gaat duidelijk weer naar west. De banden met Nederland en Frankrijk zijn duidelijk weer aangehaald. Het bezoek van Pompeo zal daarbij het zwaarst wegen en een duidelijk statement zijn voor eenieder. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: