Roy Bhikharie: “Je kan niet praten over koersunificatie als er geen vertrouwen is”

Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), ziet geen heil in de nog te implementeren koersunificatie. Dagblad Suriname verneemt uit betrouwbare bronnen dat de koersunificatie in oktober intreedt, wat dus inhoudt dat eenieder met één koers zal moeten werken. Welk bedrag dat zal zijn, is nog onduidelijk. Bhikharie accentueert tegenover de krant dat een koersunificatie pas zinvol is wanneer er vertrouwen is bij de samenleving. Echter, net als bij de NDP-regering kampt ook de VHP-Abop-regering met de vertrouwenscrisis. Bhikharie: “Vertrouwen ontstaat wanneer de overheidsinstituten goed functioneren. Het is slecht en onrechtmatig als je je familie plaatst in tegenstrijdige functies. We vragen de regering niet om iets te doen, maar om de slechte dingen na te laten”.

De PVP-voorzitter omschrijft de devaluatie als legalisatie van depreciatie. Doordat bedrijven altijd met de marktkoers werken, vindt hij dat de koersunificatie juist nog meer zwarte markten zal aanboren. Bhikharie geeft aan dat de regering geen theoretische calculatie kan koppelen aan een koers. “Het heeft te maken met vertrouwen en dat is er niet, omdat er geen beleid is. Vertrouwen creëer je wanneer je je houdt aan je beloftes.” Alhoewel er zo vaak gewezen is op de eigen beloften van de nieuwe regering, is het opmerkelijk dat het terughalen van het gestolen geld nog steeds niet aan de orde komt. “We doen ons best niet om de diefstallen op te sporen, maar we kunnen ons wel opladen tegen een cartoon?”

Bhikharie is van mening dat het niet de bedoeling is om slechts brandjes te blussen. De geaardheid van de Surinaamse economische malaise heeft slechts één oorzaak: ongebreidelde diefstal in de top. “Zo is bij niemand minder dan de moederbank, de Centrale Bank van Suriname, meer dan US$ 300 miljoen ‘gestolen’ zonder dat er moeite wordt gedaan om dit op te sporen.” Volgens Bhikharie is het een logische beredenering om eerst een onderzoek hiernaar in te stellen om na te kunnen gaan hoe dat geld ‘verdampt’ is om vervolgens de structuur te kunnen veranderen. “Als dat onderzoek niet plaatsvindt, betekent het dat het systeem structureel niet verandert om alle vormen van diefstal en belangenverstrengeling te dichten, ook blijft er weinig over van transparantie en good governance. Dan zal koersunificatie of staatsobligatie geen effect hebben”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: