Padierijstwijn, een nieuw Surinaams product

Uit het dagboek van een consument: “… Ervan uitgaande dat een glaasje wijn per dag gezond is, heb ik gedurende de loop van de jaren de gewoonte ontwikkeld om elke dag een slokje te nemen. Tegenwoordig denkt men er anders over. Alcoholgebruik wordt door wetenschappers helemaal ontraden. De goede werking weegt niet op tegen de schadelijke werkzaamheid.”

“Padierijstwijn”

“Vandaag zag ik een nieuw alcoholhoudende drank op de rekken van een supermarkt. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld. Zoals van het etiket afgelezen, gaat het om: “Padie rijstwijn, 100% puur gebrouwen. Made in Suriname-Paramaribo”. Verder staat er piepklein aangegeven: “Padie rijstwijn is een alcoholische drank, die wordt geproduceerd door onder andere fermentatie van Nickerie-padie en water. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond 53%. Het kan zowel koud als op kamertemperatuur gedronken worden”. Het vocht is verpakt in een dun plastic flesje van 150 ml en gaat voor SRD 12,50 over de toonbank.”

Zacht op de tong

“Ik schafte een proefflesje aan en nodigde later op de dag iemand uit, die jaren heeft gewerkt bij een slijterij en een fijne tong heeft. Alleen het beste is goed genoeg voor hem. De nek van het flesje werd gebroken. Mijn gast liet de eerste zip rollen over zijn tong. ‘Ik herken de smaak. Het is Guyanese wijn. Het is zacht, het kriebelt niet in de keel en het smaakt niet slecht.’ Wij hadden het over de verpakking en het etiket dat niet voldoet aan de wettelijke vereisten. Ondernemerschap en productiviteit zijn belangrijk bij het vooruithelpen van Suriname. De destilleerder die de padierijstwijn op de markt brengt, doet er goed aan om duidelijker te zijn met de onduidelijke en onvolledige informatie op het etiket.”  

Alcoholprijzen

“De prijs van alcoholhoudende dranken is sterk gestegen. Andermans boek is duister te lezen, maar volgens mij doet het Surinaams Alcohol Bedrijf (SAB), die de goedkoopste producten op de markt brengt, goede zaken. De gevierde Mariënburg 90% rum gaat vanwege haar hoog alcoholgehalte en ontsmettingskracht onder Coronavirus- omstandigheden zeer vlot over de toonbank.”

 Daroe

“De destilleerder produceert en brengt ook Daroe (40% alcohol) bruine rum op de markt. Deze sterkedrank lijkt, vanwege de prijs van SRD 59 voor 70 cl, binnen een mum van tijd de meeste verkochte te zijn geworden. Deze spirit is ook verkrijgbaar in flesjes van 20 cl. Maar deze zijn al weken niet verkrijgbaar. Van iemand die het zou kunnen weten, kreeg ik te horen dat de verkoop van de kleine flesjes hard gaat. Waarschijnlijk is SAB door haar voorraad flessen heen. Ik vraag mij af waarom zij geen statiegeld heft om de flessen terug te krijgen.”

Losse verkoop

“De schaarste aan Daroe in 20 cl flessen heeft ervoor gezorgd dat de rum, net als sigaretten per stuk, los worden verkocht. Ik overhoorde een gesprek tussen een winkelier en een klant aan de Saramaccastraat. “Ik kan een kwart (redactie 20 cl) voor je verkopen. Het kost SRD 25.” Uit een fles van 70 cl werd overgegoten in een kleinere fles. De verkoper hield de koper voor: “Als je de volgende keer komt, neem het flesje mee, anders kan ik je niet helpen of je moet meer betalen”.”

Consument wordt gebeten

“Observatie heeft mij geleerd dat de meeste winkeliers en supermarkthouders Daroe te koop aanbieden voor SRD 60. Dat is SRD 1 meer dan de door het SAB vastgestelde kleinhandelsprijs. De handelaren kunnen het maar niet laten om de consument te bijten.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: