Barbershops proberen te overleven

Enkele maanden na de eerste geregistreerde Covid-19 besmetting in Suriname, kost het kleine ondernemers, waaronder kappers, nog steeds veel moeite om te overleven en ervoor te zorgen dat er niets misgaat bij het volgen van de strikte Covid-19 maatregelen. “Ik verdien nu veel minder en de kosten nemen juist met de dag toe. Maar ik geef het niet op”, zegt een eigenaar van een barbershop aan de krant. Contactberoepen, waaronder barbershops, zijn vooralsnog toegestaan mits er voldoende ventilatie aanwezig is in de ruimten (ramen open), de afstand van 1.5 meter tussen cliënten onderling wordt gehandhaafd evenals  de handhygiëne en het dragen van mond- en neusbedekking door alle aanwezige personen. In de praktijk gaat dat echter moeilijk, omdat veel van de zaken bij de bouw anders zijn ingericht. Zo valt bij bezoek aan enkele barbershops gelijk op dat veel van ze nauwelijks ramen hebben, omdat de zaak ingericht was om gekoeld te worden middels een airco. De enige optie die overblijft, is dan om de airco uit te schakelen en de voordeur open te laten. Daarnaast moeten klanten buiten netjes in een rij op hun beurt wachten en de ruimte pas betreden, nadat zij geroepen worden door de kapper. Echter ook hier gaat dat mis, aangezien veel van de mannelijke klanten vaak genoeg weigeren om de sociale afstand in acht te nemen en ook om te allen tijde hun mondkapje op te hebben. “Men rookt liever een sigaretje, terwijl ze staan te wachten en blazen de rook gewoon op je terwijl je daar ook in de rij staat”, zegt een klant.

Volgens de kapper is er nu wel een werkrooster voor zijn werknemers die ook kapper zijn, waardoor niet te veel mensen tegelijk in de zaak aanwezig zijn. “De vrees blijft er natuurlijk altijd dat wij of de klanten besmet kunnen raken, maar wij hebben geen andere keus. Als de zaak niet draait, kan ik niet eten en kunnen mijn arbeiders ook niet meer voor hun gezin zorgen. Veel van mijn klanten blijven al vanwege de vrees voor besmetting weg en ik kan ze dat ook niet kwalijk nemen. Anderen laten hun haar thuis knippen door gezinsleden”, benadrukt de kapper. Hij hoopt nu alleen dat er geen strengere total lockdown wordt aangekondigd, waarbij het land voor enkele weken in full-shutdown gaat. “Want dan gaan we zeker over de kop”, aldus de kapper.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: