Ricky Stutgard: “Total lockdown nog steeds geen oplossing voor verergering Covid-19”

De voedseltechnoloog tevens microbioloog Ricky Stutgard is nimmer een voorstander geweest van een total lockdown. Nu er meer dan 51 personen gestorven zijn aan Covid-19 wijkt hij nog steeds niet af van die opvatting. In gesprek met Dagblad Suriname houdt Stutgard voet bij stuk dat een total lockdown geen wapen is tegen het gevreesde Coronavirus. “Total lockdown zorgt voor werkloosheid, depressie, vereenzaming en zelfmoord. Het is nergens bewezen dat de total lockdown het virus uitroeit. Het is geen kuur, het is alleen bedoeld om het virus te vertragen en niet om het te stoppen. Tuberculose is ook een besmettelijke infectie maar we zijn toch niet naar een lockdown gegaan? Hetzelfde geldt ook voor hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker. Al die ziekten zijn er en de kans dat je daaraan sterft, is vele malen hoger dan bij het Coronavirus”, geeft Stutgard aan.

Covid-regels naleven en weerstand verhogen is oplossing

Stutgard vindt het daarom prijzenswaardig dat de nieuwe regering geen total lockdown heeft aangekondigd. Wel is hij van mening dat de samenleving niet met de handen in het haar kan zitten. Stutgard ziet slechts één uitweg: het naleven van de voorzorgsmaatregelen/ Coronaprotocollen en het verhogen van de weerstand. “Het is je immuunsysteem dat bij een eventuele infectie het virus kan uitschakelen.” Hij merkt op dat er daaraan heel weinig gedaan wordt. Ook vanuit de zijde van de overheid zijn er geen stappen ondernomen om de weerstandverhogende voeding toegankelijk te maken voor eenieder.

Ook politieke leiders houden zich niet aan Covid-regels

Stutgard vindt dat de oostgrens nog veel te wensen overlaat en daardoor de Covid-situatie in eigen land uit de hand loopt. Hij voegt daaraan toe dat de huidige leiders van Suriname zich vóór en zelfs na de verkiezing ook niet zozeer gehouden hebben aan de Covid-regels. Zo waren er grote groepen mensen te bespeuren bij de inauguratie van president Chan Santokhi. “Het is dus niet verwonderlijk dat het aantal Covid-gevallen toeneemt. Je hoort steeds dat de burgers koppig zijn, maar ook de leiders laten veel te wensen over.”

Community spreading door verkiezingsgebeuren

Sedert 13 maart tot en met 18 augustus zijn er 3.077 personen positief getest op Covid-19 en dagelijks komen er nieuwe gevallen bij, een zeer schrikbarend beeld dat vorm heeft gekregen door vooral het verkiezingsgebeuren, iets wat politici niet graag onderkennen. De samenleving mag dan een overwinning behaald hebben bij de recente verkiezing, een direct gevolg daarvan is echter de community spreading van Covid-19. In verband met de algemene, geheime en vrije verkiezingen werd de partiële lockdown op 24 en 25 mei opgeschort. Volgens de toen nog districtscommissaris Magretha Malontie hebben personen speciaal de oversteek naar Suriname

gedaan vanuit Frans-Guyana waar Covid-19 op dat moment al goed ingenesteld was. Op het hoofdstembureau in Paramaribo werden de nieuwe Covid-gevallen gesignaleerd en vanaf dat moment komen er dagelijks nieuwe gevallen bij.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: