Brunswijk: Andy Rusland mag volgens ‘contract’ tot 2021 aanblijven

Het behoud van de NDP’er Andy Rusland als president-commissaris bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) komt volgens vicepresident Ronnie Brunswijk, omdat het contract van Rusland in de rvc pas in 2021 vervalt. Brunswijk, die voorzitter is van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop), hield zondag zijn partijachterban middels een televisietoespraak voor om zich niet te laten ophitsen en rustig te wachten op het moment waarop de geel-zwarte partij zover is om de juiste personen op de juiste plaatsen te zetten. Hij ontkende dat hij bezig zou zijn te collaboreren met de NDP. Er is weliswaar met Rusland gesproken, maar die heeft aangegeven nog enkele maanden nodig te hebben om wat projecten af te ronden alvorens hij kan bedanken. Met Rusland is afgesproken dat hij na het werk afgerond te hebben, afzwaait. Een rvc-lid bij de EBS wordt volgens de vicepresident voor vier jaren benoemd. Brunswijk heeft voor vandaag een spoedbestuursvergadering uitgeschreven om alle plooien tussen de Abop-achterban en de kritiek over de benoeming van dc’s en rvc-leden glad te strijken.

‘Leugen’ dat Nerkust zou worden behouden

Wat het behoud van Mike Nerkust als districtscommissaris betreft, zei Brunswijk dat het hier om een misverstand en ‘een leugen’ gaat. Volgens de Abop-voorman zijn er weliswaar 18 nieuwe dc’s recent benoemd en beëdigd, maar al de oude dc’s, waaronder ook Nerkust, blijven op hun posten totdat de nieuwe dc’s kunnen overnemen. Bovendien is het de president die dc’s benoemt en ontslaat. De partij maakte reeds zaterdag melding ervan dat Nerkust zal worden vervangen en dat hij zich vandaag moet aanmelden bij de minister van Regionale Ontwikkeling en Sport.

NPS heeft ook kritiek

Er is op zich veel kritiek over de benoeming van NDP’ers in de verschillende rvc’s. Afgelopen zaterdag heeft ook de NPS tijdens een structurenvergadering besloten om de coalitiepartners op te roepen om de groene partij als gelijkwaardige partner te beschouwen. Besluiten dienen in samenspraak met alle partners te worden genomen voor een groter draagvlak. De benoeming en handhaving van functionarissen, die prominent hebben bijgedragen aan het gevoerde desastreus beleid in de afgelopen 10 jaren, moeten volgens de NPS worden teruggedraaid. Die opdracht is gegeven aan voorzitter Gregory Rusland. Brunswijk vindt echter dat alle Surinamers nodig zijn.

Rvc-leden zijn niet in dienstbetrekking

Opgemerkt moet worden dat commissarissen in rvc’s worden aangesteld door bijvoorbeeld een minister bij beschikking of de president bij resolutie: er worden dus geen contracten gesloten. Over welke soort contract Brunswijk het heeft, is onduidelijk. Rvc-leden hebben namelijk geen contract en zijn niet in dienstbetrekking. Elke commissaris van een rvc kan dus op dezelfde wijze worden bedankt als hij wordt benoemd.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: