Rachied Doekhie: ‘Abop accommodeert gelukzoekers en opportunisten uit NDP’

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP, keurt de manier waarop zijn partijleiding na de machtswisseling aankloppen en door de Abop geaccommodeerd worden binnen de regering, resoluut af. “Dat betekent dat deze mensen geen NDP’ers waren en niet met hart en ziel binnen de organisatie zaten. Eigenlijk zijn het gelukzoekers en opportunisten”, zegt de NDP’er aan Dagblad Suriname. Hoewel een ieder volgens hem vrij is om te beslissen waar die zijn politieke carrière wenst voort te zetten, is het volgens Doekhie toch wel belangrijk om te letten op het moment waarop besloten wordt om een ander politiek huis op te zoeken. In haast al de gevallen, waaronder ook dat van zijn oud-makker Andre Misiekaba, is het vertrek gekomen na het verlies van de NDP. “Je moet dat niet doen wanneer je partij verloren heeft. Dat is incorrect en immoreel gedrag. Indien je weg moet, dan moet je dat voor de verkiezingen doen. De zaken die nu pas als redenen worden aangehaald, waren twee jaren terug al bekend. Zelfs ik schreeuwde nog over die boeven, bandieten en rovers binnen de NDP. Maar de anderen hielden hun mond dicht, want ze waren toen bang hun brood te verliezen. Nu zitten de mensen bij de Abop, maar hun hart en ziel zijn dan ook niet daar”, aldus Doekhie.

Zwaar gebruik van etnische politiekvoering

De NDP’er ergert zich vooral eraan dat vicepresident Ronnie Brunswijk zich sinds zijn aantreden niet nationaal opstelt en steeds maar doet alsof hij vicepresident is van Marowijne of de mensen in het binnenland. “De man snapt niet wat het betekent om vicepresident te zijn. Je bent vp voor het gehele land. Het blijkt nu wel schering en inslag te zijn onder het mom van het versterken van het binnenland of ‘we zijn samen Marrons, dus laten we alles samen doen’. Dat geeft een teken van verdeeldheid aan, waarbij zwaar gebruik wordt gemaakt van etnische politiekvoering. Ik snap die coalitie niet. Eén coalitiepartner wilt alle volkeren bij elkaar, terwijl een andere personen van één soort wil bundelen”, aldus Doekhie.

Eddy Jozefzoon op kabinet vp

Het behoud van Mike Nerkust als districtscommissaris en het accommoderen van Eddy Jozefzoon op het kabinet van vicepresident Ronnie Brunswijk, zijn volgens Doekhie ook schoon voorbeelden van personen die het nooit gemeend hadden met de NDP. Hij vindt dat deze personen op zich zelf de eer aan hun zelf moesten hebben gehouden en bedankt moesten hebben voor deze functies.

Andy Rusland president-commissaris NV EBS namens Abop

Ondertussen is ook bekend dat de NDP’er Andy Rusland op voordracht van de Abop benoemd is tot president-commissaris bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). Rusland is eerder ook minister geweest tussen 2010 en 2015 en wel namens de NDP. Hij heeft daarna ook gefungeerd als president-commissaris bij de NV EBS. Opvallend genoeg is de naam van Rusland ook genoemd in het Clad-rapport over de megafraude bij de NV EBS. Andy Rusland is de broer van NPS-voorzitter Gregory Rusland. De NPS houdt zaterdagmiddag een structurenvergadering over de actuele politieke situatie.

NDP moet ook de handen eigen boezem steken

Doekhie benadrukt dat het vertrek van zijn partijgenoten deels ook de schuld is van de leiding van de NDP. “De NDP moet ook de hand in eigen boezem steken. Wie zijn bil brand, gaat zelf op de blaren moeten zitten. Laten ze die smurrie opruimen, want ik heb ze al twee jaar lang gewaarschuwd. Maar den mang no ben wani yere. Kijk hoe arme mensen hun nek getrapt werden”, aldus Doekhie. Zowel binnen de Abop als de VHP is er grote ontevredenheid over de gang van zaken binnen de coalitie en over de benoeming van leden van rvc’s en andere posities, waaronder districtscommissarissen. Enkele VHP’ers vinden dat de partij met haar 20 zetels en presidentschap zich ondergeschikt maakt aan de Abop die 9 zetels beschikt. Daarnaast vindt men dat harde werkers helemaal niet worden gekend, terwijl parachutisten en overlopers op sleutelposities worden geaccommodeerd. Vooral de selectie van de 18 nieuwe dc’s is de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: