Jogi over aanhouding Kromosoeto: “Zero tolerance tegen corruptie”

Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), is gisteren door de politie aangehouden. De afdeling Public Relations van de politie deelt mee dat Kromosoeto in verzekering is gesteld in het verlengde van het strafrechtelijk onderzoek tegen de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, en de voortvluchtige verdachte Gillmore Hoefdraad. De SPSB-directeur wordt onder andere verdacht van deelneming aan een criminele organisatie, gekwalificeerde verduistering en oplichting. De recente stappen van het Openbaar Ministerie om verschillende gevallen van corruptie aan te pakken, straalt volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi het vertrouwen uit die zowel het OM als de rechterlijke macht hebben in de regering van president Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. “Ex-president Desi Bouterse propageerde jarenlang een kruistocht te voeren tegen corruptie, echter kwam dit nooit van de grond. Nu wijst president Chandrikapersad Santokhi hoe je een echte kruistocht tegen corruptie moet voeren. Zero tolerance tegen corruptie”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Volgens de VHP’er gaat het om waarmaking van een belofte die Santokhi eerder als oppositieleider heeft gedaan en later ook bij zijn inauguratie als staatshoofd.

‘Het geeft de samenleving een heel prettig gevoel’

Kromosoeto is enkele maanden terug ook in opspraak geraakt in de megafraudekwestie van de SPSB, waar hij als verdachte is aangemerkt. Volgens Jogi is de naam van de SPSB-directeur recent ook genoemd in de kwestie waar ex-minister Hoefdraad op 10 juli aan de SPSB de opdracht heeft gegeven om SRD 272.9 miljoen over te maken naar een rekening van een woningbouwfonds. De brief heeft de SPSB ontvangen op de dag van de inauguratie van de president. Toch heeft de directeur van SPSB het geld overgemaakt. “Wij hadden al informatie dat er een nauwe band was van samenwerking en accommodatie tussen Hoefdraad en Kromosoeto. Wij zijn dus blij dat het onderzoek vordert en dat mensen die zich eventueel schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten, opgespoord worden. Het geeft de samenleving een heel prettig gevoel. Zo hoort het. Laat het verdere onderzoek uitwijzen wat er werkelijk is gebeurd bij de CBvS”, aldus de VHP’er.

Ook doortrekken naar megafraude SPSB

Jogi benadrukt dat hij hoopt dat deze kwestie van de CBvS tot het laatste punt wordt onderzocht en ook gelijk een koppeling kan worden gemaakt met de megafraudezaak bij de SPSB. “Ik weet niet welke relatie er was tussen CBvS en al de zaken die naar buiten waren gekomen met betrekking tot hetgeen onder directeurschap van Kromosoeto. E zijn leningen verstrekt waar veel vraagtekens geplaatst kunnen worden, terwijl ook rentes niet zijn geïnd. Er zijn documenten waaruit blijkt dat mensen voor miljoenen rood staan bij SPSB. Ook de mutatie op de rekening van het bouwfonds moet goed onderzocht worden”, benadrukt de parlementariër.

Rol governor Roemer ook bekijken

Hoewel Kromosoeto in mei 2019 op non-actief werd gesteld om het onderzoek bij de SPSB rustig te laten plaatsvinden, werd hij een jaar later en wel in maart 2020 door de raad van toezicht van de SPSB hersteld in zijn functie. De raad van toezicht nam dit besluit naar aanleiding van de uitslag van de onderzoeksrapporten van de accountants. Jogi zegt dat dit besluit nooit moest zijn genomen en stelt daarom voor om ook de rol van CBvS-governor Maurice Roemer onder een vergrootglas te plaatsen. “Misschien moet de rol van Roemer nader bekeken worden. Tot nu toe geven wij hem het voordeel van de twijfel. Ook de regering doet dat. Maar ik hoop niet dat er zaken aan het licht komen, zoals dat het geval was bij Van Trikt. Je hebt als governor de rol om toezicht te houden op de boeken van de banken, dus hoe kon je zelf hebben toegestaan dat iemand die op non-actief was gesteld, ineens weer in functie is hersteld zonder dat het strafrechtelijk onderzoek afgerond was”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: