Elinor King: “Nationale Bloedbank heeft optimale ondersteuning nodig vanuit de samenleving”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt Elinor King, algemeen coördinator bij de Nationale Bloedbank van het Surinaams Rode Kruis, dat de optimale ondersteuning vanuit de samenleving vereist is om de vraag naar bloed te kunnen garanderen. Het Surinaamse Rode Kruis doet een beroep gedaan op de samenleving om bloed te doneren aan de Nationale Bloedbank. “Helaas zien wij dat onder andere bij de NBB (Nationale Bloedbank) de aanloop van bloeddonoren afneemt. In de ziekenhuizen is er sprake van wachtlijsten voor bloedproducten. Ben jij bloeddonor? Kom dan gauw langs en red levens.” King roept bestaande donoren op om op hun kaartje te kijken wanneer zij weer kunnen doneren en dat zeker te doen. Indien personen bloeddonor willen worden, kunnen zijn contact opnemen met het Surinaamse Rode Kruis, gevestigd aan de Gravenberchstraat 2. Bij alle bezoeken aan de bloedbank worden de huidige Covid-19 maatregelen strikt opgevolgd. Omdat het BOG aan de Rode Kruislaan is gevestigd, zorgt dat voor wat verwarring. “Maar wij willen uitsluitend bloeddonors hier.” Volgens King komt sinds de oproep de toestroom langzaam op gang. Maar we hebben sowieso meer nodig vanuit de samenleving. Er zijn verschillende bloedgroepen, dus hoe meer donoren des te beter. Bloedgroep 0- is de universele donor en kan aan iedereen gegeven. Er moet op het rhesus factor gelet worden. Ben je rhesus positief, dan kun je niet aan rhesus negatief geven. In ieder geval roept King een ieder op om zich aan de regels te houden en zoveel mogelijk bloed te doneren.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: