Pionnen in politiek schaakspel

Brunswijk geeft instructies aan zijn structuren om Andre Misiekaba en andere NDP-ers met een marron achtergrond met open armen te ontvangen, aangezien hij beweert dat ABOP alle marrons wil verenigen. Als dat de werkelijke de doelstelling is van Brunswijk dan zijn er genoeg andere politieke leiders met wie hij beter kan gaan praten: BEP, DOE, DNW, SDU en VVD. In plaats daarvan kiest ABOP voor politiek opportunisme, waarbij twee veronderstellingen worden gemaakt:

Veronderstelling 1:
Marrons die op de NDP hebben gestemd, zullen loyaal blijven aan Andre Misiekaba en hem van de NDP naar de ABOP volgen.
Dit impliceert kadaverdiscipline en betekent dat de volgelingen van Charisma Ministeries niet kritisch zijn, zelf kunnen denken en Andre Misiekaba blind overal naar toe zullen volgen. Dit lijkt me een grove onderschatting van het menselijke intellect. Zelfs Desi Bouterse geeft aan dat Andre Misiekaba aan respect en geloofwaardigheid zal inboeten als hij overstapt naar de ABOP. Het is namelijk verraad en dat snapt ieder mens, zelfs als het gaat om een voorganger en zijn volgelingen.

Veronderstelling 2:
De huidige achterban van de ABOP kan begrip opbrengen voor het politiek opportunisme van Brunswijk en Marinus Bee.

De taak van een politicus is om de verwezenlijking van de doelstellingen van de partij na te streven. Andre Misiekaba is geen doorsnee politicus, hij was ondervoorzitter en de kroonprins van de NDP, de partij die Suriname bankroet heeft achtergelaten. De missie van de NDP had ook de missie van Andre Misiekaba moeten zijn. Op de website van de NDP staat de missie helder omschreven: door middel van een dynamisch en daadkrachtig leiderschap versnelde duurzame ontwikkeling te brengen voor Suriname.
https://www.ndpsuriname.com/departij/visie-voor-suriname
Op basis van feiten kan worden vastgesteld dat NDP het volledig heeft laten afweten als het gaat om het verwezenlijken van duurzame ontwikkeling voor Suriname. Met name het binnenland van Suriname wordt de laatste jaren op grote schaal leeggeroofd. Daarmee heeft Andre Misiekaba bewezen naast een verrader ook ongeschikt te zijn als politicus en als volksvertegenwoordiger.

Dit zou veel zwaarder moeten wegen dan de extra stemmen die Misiekaba de ABOP zou brengen in het geval dat zijn volgelingen hem blind volgen. En daarvan ben ik niet overtuigd. Kiezers dienen niet tot stemvee gereduceerd te worden om vervolgens in een politiek schaakspel als pionnen te worden ingezet. Dit is een schandalige belediging van hun autonomie en intellect.

Anup Raghoebarsing

error: Kopiëren mag niet!