Kinderhuis Sukh- Dhaam trekt aan de bel

Het Kinderhuis Sukh-Dhaam zit in nood. Het opvangcentrum in Alkmaar, Commewijne heeft niet alleen financiële problemen, maar kampt met achterstallig onderhoud aan de gebouwen. Tevens heeft het last van een vleermuizen- en rattenplaag. Dat zegt directeur Neermeladevi Sewbaransingh tegenover Dagblad Suriname. Ze is sinds 1 oktober 2019 de nieuwe directeur.

Het kinderhuis valt onder de Evangelische Broeder Gemeente Suriname en krijgt geen subsidie van de overheid. “De gemeenschap staat ons wel bij om het hoofd boven water te houden”, zegt Sewbaransingh. Er zijn 40 kinderen ingeschreven in het tehuis waarvan 19 meisjes zijn en 21 jongens. “Ze variëren tussen de leeftijd van 4 en 18 jaren.”

De meeste kinderen zijn van de stad en komen uit gezinnen met sociaal-economische problemen. Daarnaast zijn er kinderen uit ontwrichte gezinnen en eenoudergezinnen. De kinderen brengen slechts de vakanties door met de ouders en leven voor de rest van het jaar in het tehuis. “1 keer in de maand worden ze opgehaald door de ouders en daarna weer teruggebracht”, aldus Sewbaransingh.

Er zijn ouders die maandelijks een bijdrage van SRD 150 tot SRD 200 aan de directie geven voor levensonderhoud. “Dat is bijlange na niet genoeg. Er zijn ouders die totaal niets bijdragen. Ze zeggen dat ze geen geld hebben.” Om deze kinderen dagelijks goed te verzorgen is er een bedrag van SRD 30 per kind per dag nodig, zegt Sewbaransingh. “We zijn blij dat de gemeenschap ons helpt.”

Er is een directiewoning op het terrein, echter kan deze nog niet bewoond worden omdat het in een bouwvallige staat verkeert. “Ik slaap gewoon bij de meisjesafdeling”, zegt de directrice. Zijzelf is als kind opgegroeid in het tehuis en is daarna als leerkracht gaan werken. Nu wil ze zich inzetten voor de kinderen in het kinderhuis. “Ik wil dat mijn meisjes en jongens, goed terecht komen in de maatschappij.”

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: