Reportage gebied Ramgoelam

Het Ramgoelamproject is een particulier verkavelingsproject, waar door de jaren heen bouwpercelen stukje bij beetje werden verkocht, zonder dat er vooraf een degelijk verkavelingsplan werd ontworpen. Door het niet naleven van voorschriften, ontbreken van begeleiding, controle en optreden van de overheid ontstond er wildgroei, met alle nare gevolgen van dien.

Rampgebied

De militaire coupplegers hadden Ramgoelam vanaf dag 1 in het vizier. Er zou orde op zaken worden gesteld en gezorgd worden voor meer woongenot in de omgeving. De Volksmilitie werd ingezet om het voortouw te nemen in wat genoemd werd een rampgebied. Tot de dag van vandaag is het verkavelingsproject Ramgoelam niet getild tot een niveau waarop Suriname trots op kan zijn. Dagblad Suriname oriënteerde zich ter plaatse.

Het goede voorbeeld ontbreekt

Gepensioneerd leerkracht/schoolleider Bernard Rensch (72) poseert uit protest als straatnaampaal aan de Kokostraat in het Ramgoelam-project: “Iemand had waarschijnlijk een houten paal nodig. Trok het meubilair uit de grond en heeft het weggedragen. Het naambord werd achtergelaten. Ik heb gedurende 35 jaar, mijn hele beroepsleven gegeven als leerkracht en opvoeder in verschillende delen van het land, waaronder Coronie, Saramacca, Brokopondo en Paramaribo. Het volk weet bliksems goed hoe het hoort, maar raakt van het rechte pad, omdat zij niet op de juiste wijze wordt benaderd, behandeld en onderwezen. Het goede voorbeeld geven van de zogenaamde hoge pieten ontbreekt.”

 Bakba-winkri

Buurtbewoner: “De T-kruising Koko- en Frigiterestraat toont het baka-winkri karakter van de overheid als opdrachtgever en de uitvoerder van de herstelwerkzaamheden aan de zijwegen van het Ramgoelamproject op sprekende wijze aan. Ik vraag mij af waarom de uitvoerder van de herstelwerkzaamheden de wegversperring, die met oude betonnen kokers in meerdere straten zijn opgeworpen, niet heeft verwijderd. Deze worden kapotgereden door onoplettende weggebruikers en stuk geslagen door weerspannige hangjongeren. De aannemingsmaatschappij, die tot de absolute top behoort in Suriname, is geen sier beter dan de arme bevolking van Ramgoelam waarop wordt neergekeken en neerbuigend behandeld. Is het een vorm van protest, omdat zij wachten op uitbetaling? Ik vraag mij af met welk excuus men zal komen aandragen. Bij mij staat vast dat miljonair zijn nog niet wil zeggen dat je beschaafd bent, het beste voorhebt en werk uitvoert zoals het wezen moet.”

Verzakkingen Frigiterestraat

“De scholen binnen Ramgoelam, waaronder de LBO-Latour, de Mastklimmenschool, Mulo Latour en LBO Ramgoelam, zijn gevestigd langs of te bereiken via de Frigiterestaat, een zandweg die is aangelegd op een gedempte openlozing. Er zijn verzakkingen over de hele lengte van de weg. Bij de geringste regenval loopt de omgeving onder water en moeten de bewoners en de schoolbevolking waden door water en modder.”

Doe no doe

“Ik ben geen wegebouwkundige, maar volgens mij zou het van ingenieursvakmanschap getuigen als deze weg bij de herbestrating van de zijwegen was meegenomen. De opdracht is niet duurzaam uitgevoerd. Het is doe no doe.  Voor ik vergeet, verwijs ik op de handelingen van de aannemer die wegmeubilair oneigenlijk gebruikte en daarmee medeverantwoordelijk is voor het verzwakken en vernietigen van deze wegwijzers.”

Casino Frigiterestraat

“In aanloop naar de verkiezingen werd in opdracht van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, herstelwerkzaamheden verricht in zijstraten van de Ramgoelamweg. De herbestrating werd niet afgerond. Materiaal, puin en opstallen werden achtergelaten. Een achtergelaten opstal wordt nu door hangjongeren en volwassengespuis gebruikt als kaartspelcentrum voor geld in een wolk van drugsmisbruik. In deze omgeving patrouilleert de politie zelden of nooit. Bij ons in de buurt worden de Coronavirus-avondklok en andere maatregelen om besmetting tegen te gaan onvoldoende nageleefd.”

Huisvader, bezig met het harken van het gedeelte van het trottoir dat langs zijn hoekperceel loopt, wijst op de troep door aannemers en de overheid achtergelaten op het trottoir van de lbo-school aan de Frigiterestraat.

HD 

error: Kopiëren mag niet!