Granman over vervuiling rivieren skalians: “Het punt is bereikt, ze moeten weg”

Steeds meer berichten uit het binnenland bereiken de redactie van Dagblad Suriname dat de druk op binnenlandbewoners toeneemt door de vervuiling van de kreken en rivieren in verband met de goudwinning. Al jaren zijn deze zaken bekend, maar de vervuiling lijkt steeds ondraaglijker te worden. Hoofdkapitein Albert Kamil, waarnemend granman van de Paramaccaanse stam, zegt dat de situatie nu ernstig is. “Het punt is bereikt dat de skalians weg moeten”, laat de granman weten. De granman noemt een schermutseling, waarbij zondagochtend twee jongens uit zijn dorp betrokken zijn geraakt tijdens het jagen op kapuwa’s. “Dit is het gebied waar we jagen”, merkt de granman op. Hij wil daarom dat de skalians vertrekken. Op dit moment telt de granman 2 skalians op het water. Recentelijk zei ook volksvertegenwoordiger Edward Belfort dat hij de skalians liever ziet gaan dan komen. Belfort pleit voor forse boetes indien dat niet gebeurt. Een bewoner uit het gebied vertelt dat het eiland ‘Tamara’ flink is aangevreten. Iets waar de granman van op de hoogte is. “Het eiland is benedenwaarts van Langatabbetje en wordt gebruikt voor recreatiedoeleinden.”

Cyanide

Ook over het gebruik van cyanide heeft de granman gehoord, maar laat weten dat er geen waarnemingen zijn dat dit in de rivier wordt gebruikt. “De berichten over cyanide hebben betrekking op het gebruik in het bos.” Op een video omschrijft een persoon de beelden waar een stuk kaalgekapt bos is uitgegraven. “Om een mini lake op te zetten, voorzien van gekleurde doeken voor de opslag van cyanide”, vertelt de persoon.

RB

error: Kopiëren mag niet!