Glo-toets Hoofdrekenen grote tegenvaller bij leerlingen

Voor de examenleerlingen van de basisscholen blijkt het vak Hoofdrekenen een grote tegenvaller te zijn. Rekenen behoort van oudsher tot een probleemvak, maar in dit geval geven leerlingen, leerkrachten en ouders aan dat er op het examen sprake was van opgaven, waarmee de kinderen nooit geoefend hadden. De tijdsduur van 50 min bij Hoofdrekenen was daardoor veel te kort. Vergeleken met de voorgaande jaren was dit vak heel pittig. Dit, terwijl de kinderen geoefend hadden met de proefwerkjes vanaf 2012. De leerlingen geven aan dat ze berekeningen moesten maken met grote getallen waarmee ze niet gewend zijn, waardoor ze in tijdnood kwamen. De overige examenvakken vielen mee.

De glo-toets is afgenomen op 3 en 4 augustus 2020. Normaliter zijn er 3 toetsdagen. Dit was dit jaar echter niet haalbaar vanwege de onderwijsonderbreking door Covid-19. Om die reden zijn alleen de vakken Tekstbegrip, Hoofdrekenen, Redactie & Cijferen, en Algemene Taalkennis geëxamineerd bij de glo-examenkandidaten. De inhaaltoets is gepland op 12 en 13 augustus, waarna de uitslag op 1 september volgt.

KSR

error: Kopiëren mag niet!