Jessurun: “Al is de staatskas leeg, het land draait door”

Terwijl de een meer dan de ander verbaasd of geschokt is van de hoogte van de schulden waarmee Suriname nu zit, zijn er ook landgenoten die ruim drie jaar geleden probeerden te waarschuwen voor de koers van het beleid. Curtis Hofwijks, Maisha Neus en ook Xaviera Jessurun zijn enkelen die hun stem lieten horen, vaak schouderophalend aangestaard door voorbijgangers. De schuld van US$ 3.000.000.000 heeft de gemeenschap maandag grotendeels opgeschrikt. Dit is exclusief de 2 leningen bij Oppenheimer, waarvan alleen de rente van US$ 67.000.000 voor dit jaar een grote uitdaging is voor de regering Santokhi/Brunswijk.

Bankroet

Xaviera Jessurun zegt dat zij niet de persoon is om nu terug te kijken naar de periode toen zij en anderen een waarschuwend geluid probeerden te geven en dat er toen niet werd geluisterd. “We moeten hieruit leren”, zegt Jesserun, “dat dit niet meer gebeurt. Natuurlijk hebben we gewaarschuwd dat als er niets zou gebeuren we als een bankroet land zouden achterblijven en precies dat manifesteert zich nu”, zegt de activiste. Door de afgelopen jaren zijn mensen mondiger geworden en dit moet ons helpen dat hetzelfde ons niet weer overkomt. “Nu de staatskas leeg is, moeten we niet schrikken van maatregelen, zoals van een solidariteitsheffing, sanering van het ambtenarenapparaat en het afschaffen van subsidies. Dat zijn zaken die moeten gebeuren.”

Communicatie

Jessurun ziet het voor de regering als een enorme uitdaging om gezien de omstandigheden, zaken op een dusdanige manier te communiceren, dat de gehele samenleving op een positieve manier de schouders onder het werk zet. Het gaat dan zeker niet helpen als er rare kronkels ontstaan. Ze noemt in dit verband de voormalige topper binnen de NDP, Misiekaba, die zijn partij heeft verlaten. “Maar hij moet niet denken dat hij nu in de regering gaat komen zitten.” Jessurun waarschuwt dat zulke zaken tegen de regering zullen werken. Het verkwisten van staatsmiddelen en de omvang van het ambtenarenapparaat moet aangepakt worden. Jessurun wijst ook op de beloningssystemen van ambtenaren. Ze is voorstander van sanering en het professionaliseren van het overheidsapparaat en neemt het bedrijfsleven als voorbeeld waar directeuren hun eigen auto kopen. Het is het systeem dat aangepakt moet worden, omdat er steeds middelen verkwanseld worden.

Ongeduldig
Jessurun zegt het goed te vinden dat de president heeft opgeroepen om niet ongeduldig te worden. Ze benadrukt dat de regering pas 12 dagen aanzit. In 12 dagen kunnen we niet de corruptie aanpakken. “Ook al is de staatskas leeg, het land draait door. Over 20 werkdagen moeten er weer ambtenaren betaald worden. Dat is dan weer een rekening van US$ 300.000.000. Wat we nu nodig hebben is geduld, anders vervallen we in een klaagzang dat niet bijdraagt aan  de ontwikkeling van ons land. We gaan elkaar moeten helpen.” Niet alleen een solidariteitsheffing ook een solidariteitshouding zal Suriname uit het dal moeten halen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: