President Chan Santokhi verzekert volk: “Het komt goed met Suriname”

Solidariteitsheffing geldt voor een ieder; President, VP, ministers en ex-ambtsdragers

Gisteren heeft president Chan Santokhi samen met vicepresident Ronnie Brunswijk en ministers in het nieuwe kabinet een persconferentie belegd. “Deze persconferentie is om het volk te informeren over de stand van de zaken”, gaf het staatshoofd aan. “We hadden het volk beloofd dat wij binnen 2 weken zouden komen met informatie over wat wij hebben overgenomen. Vandaag zullen we de fact and figures presenteren. We wisten dat het niet mooi zou zijn, maar wat wij hebben overgenomen is zeer ernstig en erg. Het is erg dat men het volk dit heeft aangedaan. Het volk heeft men verarmd.” President Santokhi gaf aan dat de afgelopen regering ruim 3 miljard USD aan schulden heeft achtergelaten. “De tijd van kennismaking is al voorbij. De ministeries hebben voldoende oriëntatie gehad. We hebben reeds maatregelen getroffen. Het is geen fraaie situatie. Maar wij gaan hard werken. We hebben de kennis en kunde, kader en de contacten. We zullen regeren op basis van eenheid in bestuur, eenheid in leiderschap en openheid van bestuur. We moeten ons land weer op spoor brengen.”

Maatregelen

“We moeten zorgen voor meer inkomsten om de economie goed te herstellen. Er komt een commissie van grondconversie. Geleidelijk zullen de subsidies ook afgeschaft worden. Dat wordt allemaal goed besproken met de sector. Er komt een presidentiële werkgroep voor de Anticorruptiewet. Er is al gesproken met de pg over een speciale aanklager tegen georganiseerde corruptie. Er komt een diepgaand onderzoek. Het volk is verarmd door diefstal van gelden. De solidariteitsheffing gaat gelden voor een ieder: president, vicepresident, ministers en ex-ambtsdragers. Het is een tijdelijke voorziening die geldt voor de kopgroep van hoge inkomsten. De government take zal ook tijdelijk opgevoerd worden. De Investeringswet zal komen. Het Spaar- en Investeringsfonds wordt geregeld en Investsur zal spoedig bemenst worden met kader. Ook komt er een nota van wijziging voor de begroting. Er zal ook een begroting voor het jaar van 2021 gepresenteerd worden. Ministers zullen hun beleidsplannen schrijven voor 2020-2025 en die presenteren. Het komt goed, dat beloof ik”, aldus de president.

Het komt goed dat beloof ik

President Santokhi haalde aan dat er nu al aanbiedingen komen van grote bedrijven die willen komen investeren in Suriname. “Er komen aanbiedingen om investeringen te bespreken. Dat zijn zaken die werkgelegenheid kunnen creëren. Er komt een goed beleid, zodat zaken transparant kunnen plaatsvinden. Suriname kan dan de low hanging fruits plukken. Grote projecten die nu al pending zijn, worden geëvalueerd. Het baggerproject, het luchthavenproject en politiebureau worden geëvalueerd. Er komt een integraal samenhangend project voor stabilisatie. Deze regering zal wet en recht respecteren. Dat is het verschil tussen nu en de vorige regering. Zaken zullen op een correcte manier afgehandeld worden. We zijn een regering van gezag. We gaan niet overhaast werken. We zullen met een ieder praten. Lek Srananman zullen we de problemen oplossen. Het is zwaar. Maar het komt goed met Suriname. Dat verzeker ik u. Die belofte hebben we gedaan en dat zullen we waarmaken”, besloot de president.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: