Surpost-personeel eist vertrek directeur John Power

“Hij zit zijn intercontinentale ballistische raketten vanuit huis te lanceren”

Het personeel van het Surinaams Postbedrijf (Surpost) eist dat de regering John Power per direct afzet als directeur. “Elke eind van de maand hebben we een probleem met deze directeur. Maar hij heeft geen probleem voor zichzelf wanneer hij zijn dingen moet doen. Eerst stort je ons geld niet optimaal, dan ga je weer in ons geld. Nu kom je met no-work-no pay”, zei één van de actievoerende personeelsleden gisteren bij het kantoor te Land van Dijk aan Dagblad Suriname. De arbeiders zijn niet te spreken over het feit dat zij nu ook de dupe moeten worden van de getroffen Covid-maatregelen, terwijl Power vanwege zijn hoge leeftijd en gezondheidstoestand tot de risicogroep is aangemerkt en dispensatie heeft om betaald thuis te zitten. “Hij heeft geen astma om onze gelden af te trekken en niet te betalen? Hij zit zijn intercontinentale ballistische raketten vanuit huis te lanceren”, benadrukte een andere medewerker van het postbedrijf. Gesteld wordt dat Power als dictator regels vanuit huis uitvaart richting het personeel, maar nooit te vinden is voor overleg.

Steeds terugkerende conflictsituatie

Walter Uiterloo, voorzitter van de Dienst der Posterijen Werknemersorganisatie (DPWO), stelde dat er steeds een terugkerende conflictsituatie met de directeur is wanneer het aankomt op het uitbetalen van de zaken waarop het personeel recht heeft. Deze keer gaat het om de uitbetaling van gratificatie over juni 2020 conform artikel 34 lid 1a van de figerende cao bij Surpost. Het gaat om gratificatie van 50% van het loon aan elke werknemer. Nu heeft Power middels een bekendmaking laten aangeven dat hij de gratificatie niet kan uitbetalen. In één van de bekendmaking wordt de Coronacrisis aangeduid als oorzaak, vanwege de afname van het postverkeer mondiaal en daarmee de bedrijfsinkomsten niet gegarandeerd zijn. In een tweede bekendmaking zegt de directeur volgens Uiterloo dat de middelen ter verkrijgen van de gratificatie zijn afgewezen. “Hij zegt niet door wie die middelen zijn afgewezen en in een deurwaardersexploot aan de voorzitter van de DPWO zegt hij dat de middelen zijn afgewezen door het ministerie van Financiën. De conclusie is dat de heldere informatie niet wordt gedeeld met de personeelsleden”, aldus Uiterloo.

No-work-no-pay-principe op rechtmatige actie

Door intensieve inspanningen van een Surpost-werknemer ondersteund door de bestuursleden van de bond zijn de salarissen over de afgelopen maand uitbetaald. “Wij worden constant gesubsidieerd door het ministerie van Financiën. In feite zijn wij verworden tot bedelstaf. Pe a moni de? Pe a moni e go?”, stelt Uiterloo aan Power. Cruciale afdelingen hebben wel dispensatie bij de actie, maar Uiterloo is niet te spreken over de no-work-no-pay-principe die gehanteerd is voor actievoerend personeel dat bezig is met een rechtmatige vakbondsactie. Volgens Uiterloo hebben door de inhoudingen bepaalde werknemers lonen gekregen van SRD 65, SRD 224, SRD 889 en SRD 380. De bondsvoorzitter vraagt zich af hoe mensen met deze bedragen moeten overleven. “Hoe ga je leven met zo’n salaris. Dit is gewoon onrechtvaardig”, aldus Uiterloo.

FR

error: Kopiëren mag niet!