Yaadgaar Orchestra gedenkt Mohammed Rafi met TV concert

Op 31 juli 2020 is het 40 jaar terug dat Mohammed Rafi (24 december 1924 – 31 juli 1980) heenging. Hij wordt beschouwd als een van de grootste en meest invloedrijke zangers van het Indiase subcontinent. Maestro Riaz Ahmadali geeft in een interview met Dagblad Suriname aan dat jaarlijks wereldwijd ter ere van de geboorte of het overlijden van Mohammed Rafi, meer dan 5.000 concerten worden gehouden. “Ook in Suriname is dat regelmatig het geval geweest. Vanwege de Covid-19 situatie heeft Yaadgaar Orchestra besloten  om in plaats van een regulier concert, een TV concert aan haar fans aan te bieden waarin Rafi songs uit haar repertoire van de periode 2010-2020 aan het publiek zullen worden gepresenteerd. Zangers die hierbij aan bod komen zijn onder anderen Fariz Barsatie, Omperkash Hira, Akash Poeran, Sathyam Matadin, Radjien Bhikharie, Sonny Indallal van Suriname en uit andere landen o.a. Rajesh Panwar, Shahied Wagid Hosain, Vaibhav Vashishta, Samir & Dipalee Date, Sunil Menon, Ashok Khare en Ramesh Sukhai. Het concert zal op TV, kanaal 20.1 worden uitgezonden op zaterdagavond 1 augustus om 9:30 in de avond”

Rafi viel op door zijn stem, veelzijdigheid en bereik; zijn liedjes varieerden van snelle peppy nummers tot patriottische liedjes, sad songs tot zeer romantische liedjes, qawalis tot ghazals en bhajans tot klassieke liedjes. Hij stond bekend om de gave zijn stem te kunnen vormen naar de stijl van een acteur, waarbij hij het nummer in de film op het scherm synchroniseerde.

Als persoon stond Rafi bekend als een zeer zachte, kalme persoonlijkheid die zijn hele leven altijd nederig, onbaatzuchtig, ego-loos, godvrezend en een gezinsman was. Hij droeg bij aan de samenleving en hielp mensen door liefdadigheid, ook zong hij voor opkomende music directors voor een zeer schappelijk tarief, meer een symbolische bijdrage.

Rafi ontving zes Filmfare Awards en één National Film Award. In 1967 werd hij geëerd met de Padma Shri-onderscheiding door de regering van India. In 2001 kreeg Rafi de titel “Beste zanger van het millennium” toegekend door o.a. het tijdschrift Stardust. In 2013 werd hij in de peiling van CNN-IBN verkozen tot de Greatest Voice in Hindi Cinema. Hij heeft in vele talen en dialecten gezongen, waaronder ook in het Nederlands en het Sranan Tongo, resp. bij zijn bezoek aan Nederland en Suriname in de jaren ‘60.

Mohammed Rafi stierf op 31 juli 1980 na een zware hartaanval op 55-jarige leeftijd. Het laatste lied dat hij zong was voor de film Aas Paas, slechts enkele uren voor zijn overlijden. Zijn begrafenis was een van de grootste in India, aangezien meer dan 10.000 mensen de uitvaart bijwoonden. De Indiase regering kondigde ter ere van hem een tweedaagse openbare rouw aan. De maestro deelt ook het bovenstaande levensverhaal van de legendarische zanger Mohammed Rafi.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!