Coronavirus veroorzaakt nare gevoelens bij seniorenburgers

Niet alleen in Suriname, ook in het Caraïbisch gebied werden de Coronavirusmaatregelen, die voor gebedshuizen golden, versoepeld. Langzaam maar gestaag kwamen de geloofsgemeenschap weer naar de vereringsdiensten. Suriname heeft daar nu een stokje voor gestoken. De versoepelde maatregelen tegen het Coronavirus zijn teruggedraaid en verscherpt, aangezien het virus schrikbarend om zich heen grijpt.

Seniorenburgers benauwd en angstig

De Rooms Katholieke gelovige Riet Djasmadi heeft via het Rooms Katholiekbisdom van zich doen horen. “We leven in een tijd van een pandemie van het Covid-19-virus. Een onzichtbare vijand voor de mens die de wereld en nu ook Suriname in de greep heeft. Voor veel senioren is thuiszijn niet vreemd, maar om gedwongen thuis te moeten blijven met een gevaar voor het virus dat op de loer ligt, geeft dit snel een benauwd en angstig gevoel.”

Rust vinden is niet gemakkelijk

“Een seniorenburger heeft een levensgeschiedenis opgebouwd met mooie herinneringen, maar vaak ook met zware tegenslagen en rouwperiodes. Normaal al gaat de levensgeschiedenis door de gedachten van de senior. Vooral in deze tijd kunnen nare gevoelens gemakkelijk blijven hangen, omdat we dagelijks de nare gevolgen over het virus te horen krijgen in de media en van onze omgeving. Rust vinden is dan niet gemakkelijk.”

Het hart vrolijk maken

Djasmadi hanteert de Bijbel: “Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam. Je hart vrolijk maken kan helpen door dagelijks via sociale media, als men daarover beschikt, te luisteren naar de vieringen via Radio Emmanuel en te kijken.”

Het mooie gevoel

“Door te kijken naar uitzendingen en te luisteren, hoort men over het Woord van God, ons dagelijks brood. Ook al geeft deze manier van luisteren en kijken niet het mooie gevoel, zoals een bezoek aan de kerk, maar men kan zich wel verbonden voelen met de parochie en de overwegingen ter harte nemen.”

Behoefte aan contact

“Nu de activiteiten voor de senioren van Parochie-Noord stilliggen en bezoek van familie en kennissen niet mogelijk is, is er juist behoefte aan contact met de medemens. Sommige senioren kunnen wegens hun lichamelijke toestand niet de straat op voor hun boodschappen. Laten we rondom ons kijken wie als senior alleen woont en zeker wat aandacht nodig heeft.”

Parochianen die elkaar ondersteunen

“Pak de telefoon en bel hem/haar even om te kijken hoe het met hem/haar gaat. Maak een praatje en doe een boodschapje. De senior zal je dankbaar zijn. Zo zijn we tijdens deze pandemie allemaal parochianen, die elkaar ondersteunen om ons hart op te vrolijken.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: