Geen financiële drogredenen in Wet Uitvoering Uitzonderingstoestand

De Wet Uitvoering Uitzonderingstoestand is dinsdag ingediend in De Nationale Assemblee (DNA). Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien, één van de initiatiefnemers van de wet, zegt op vragen van Dagblad Suriname dat deze wet, nadat het is goedgekeurd, de huidige Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand zal vervangen die tot en met 9 augustus geldig is. “Als mede-initiatiefnemer heb ik gemeend om een nieuw wetsontwerp voor te stellen om een Burgerlijke Uitzonderingstoestand af te kondigen aan de hand van de dreiging die er is. We denken bijvoorbeeld aan een sprinkhanenplaag of wateroverlast voor een bepaald gebied. Het kan ook dat er een zeer besmettelijke virus heerst, zoals nu met Covid-19. Per staatsbesluit of presidentieel besluit kunnen de beperkingsmaatregelen in die wet worden doorgevoerd”, benadrukt de VHP’er. De nieuwe wet bevat ook verschillen met de oude wet die onder de regering Bouterse/Adhin werd ingevoerd. Tijdens die regeerperiode werd toen besloten om de wet op de Staatsschuld en de Bankwet in maart opzij te zetten en schulden vanaf 2002 om te zetten in een langlopende lening. Deze zaken werden volgens Gajadien toen slechts als drogredenen opgenomen in de wet om de slechte financiële situatie van het land te overbruggen. Vandaar dat de initiatiefnemers van de nieuwe wet deze zaken niet hebben meegenomen. “Wij hebben duidelijk bij de behandeling van de vorige wet aangegeven dat die wet goed was, maar dat de financiële paragrafen slechts alleen opgenomen waren om oneigenlijke zaken te kunnen uitvoeren. Me heeft flink daarvan misbruik gemaakt. Dat is helemaal niet de bedoeling van de zo een Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand”, aldus Gajadien. De commissie van rapporteurs staat onder leiding van VHP-assembleelid Cheryl Dijksteel. De overige initiatiefnemers zijn Edgar Sampie en Dew Sharman.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: