Neuropsycholoog Sila Kisoensingh: “Geen knuffel, maar blijf sociaal contact behouden”

Het is een menselijke gewoonte dat wij elkaar omhelzen/brasa geven/ knuffelen. Met de komst van de Corona-pandemie is een belangrijke maatregel ‘afstand houden’. Neuropsycholoog Sila Kisoensingh geeft het volgende mee in een interview met Dagblad Suriname. “Als we praten over knuffelen, dan wordt het zogenaamde knuffelhormoon oxytocine door het brein aangemaakt. Oxytocine is het hormoon welke zorgt voor het geluks-/verbindingsgevoel. Het speelt een belangrijke rol bij de bevalling, verliefdheid, geven van borstvoeding en orgasme. Ook bij het verrichten van zorgtaken wordt er oxytocine aangemaakt. Het hormoon vervult ook een belangrijke taak bij de ontwikkeling van een hechte band tussen ouders/ opvoeders en kind. Zo bijvoorbeeld, als we een kind troosten, komt hij of zij tot rust. Het zorgt ervoor dat het kind minder angstig is en weerbaarder wordt tegen stress. Echter zijn we als mens een sociaal wezen. Het is daarom belangrijk sociaal contact te behouden via WhatsApp/ Facebook/ Instagram, de populaire app Tik Tok. Er zijn dus verschillende opties om elkaar een berichtje te sturen en video calls te doen. Dit, ter voorkoming van gevoelens van isolatie en eenzaamheid”, zegt Kisoensingh.

Terugkomend op het hormoon Oxytocine, is bekend dat die ook vrij komt bij het dansen, massages, meditatie en gebed. Een ander voorbeeld is dat wij niet in gezelschap hoeven te vertoeven om te dansen, benadrukt Kisoensingh.

“Het is belangrijk dat wij aan het begin van de dag even de tijd nemen en bidden, de God waar u in gelooft volgens uw cultuur en religie gedenkt en aan het eind van de dag ook bedankt door een gebed te doen”, aldus de neuropsycholoog.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: