OM eist 19 jaar cel en SRD 350.000 boete tegen Oedit

Afgelopen maandag stond de zaak waarbij een vliegtuig op 12 maart 2018 een dropping gedaan zou moeten hebben in ons land, weer op de rol. In die zaak is in Nederland de verdachte Oedit, R. aangehouden. Officier van justitie Shanta Mahadew, eiste 19 jaar gevangenisstraf en een boete van SRD350.000 en verder  verbeurdverklaring van de drugs.  Advocaat Irwin Kanhai pleitte allereerst door te stellen dat rechters de bewijsmiddelen moeten toetsen aan het dossier. Zijn cliënt zou samen met een medeverdachte 420 kilo coke het land hebben ingevoerd per vliegtuig. De raadsman zei dat van een voorbereiding geen sprake is. Het proces-verbaal ondermijnde Kanhai eveneens, omdat hij geen grondwettelijke basis ziet voor de dienst CTU. Een getuige van die unit had eerder verklaringen afgelegd. De raadsman wees ook op een andere verklaring waarbij de positie van een machine op de baan om te landen nooit in het midden zou zijn geweest en dat hiermee de verklaring van de CTU-medewerker niet zou kloppen. De advocaat haalde ook aan dat uit een ander verhoor blijkt dat er geen sprake was van een landingsbaan vanwege de vele metalen palen langs de weg. Er zouden ook geen routes in het GPS (global positioning system) gevonden zijn op 12 en 13 maart. Kanhai benadrukte dat uit de verhoren er geen samenwerking tussen de verdachten is gebleken. De advocaat verzocht dan ook wegens gebrek aan bewijs, vrijspraak voor zijn cliënt Oedit. Daarnaast deed Kanhai ook het verzoek om verklaring van de officier, waarbij zij aangeeft dat zij er geen belang meer bij heeft dat de verdachte in Nederland aangehouden blijft. De officier van justitie stelde hierop dat zij die bevoegdheid niet heeft. De zaak wordt op 28 juli verder behandeld.

Deze zaak heeft een aanvullend dossier, wat ook tot een aanvullend onderzoek en een aanvullend requisitoir heeft geleid. De informatie kwam middels een rechtshulpverzoek uit Brazilië. Ter zitting kwam naar voren dat op 11 maart een vliegtuig vanuit Brazilië moet hebben gevlogen naar Venezuela en dat er op 12 maart een dropping plaatsvond in Suriname, waarbij de piloten op heterdaad zijn betrapt. Officier van justitie Mahadew zei dat een vergissing tussen de landingsbaan en Tibitie is uitgesloten. Het aanvullend pleidooi van raadsman Kanhai is eveneens op 28 juli.

RB

error: Kopiëren mag niet!