Uitleg Kiescollege VS

Er zijn 270 stemmen van het kiescollege nodig om het presidentschap te winnen — een meerderheid van de 538 stemmen in 50 staten en Washington DC. Ongeveer 45% van de Amerikaanse bevolking leeft in 15 zwevende en zogenaamde ‘toss-up’ staten.

De president en de vice-president worden niet rechtstreeks door de burgers gekozen — door de nationale volksstemming — maar door “kiezers” via het Electoral College.

Het kiescollege wijst de stemmen toe aan elke staat op basis van zijn lidmaatschap van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Met inbegrip van Washington DC’s drie kiezers, zijn er momenteel 538 kiezers in totaal.

In achtenveertig staten en Washington DC ontvangt de winnaar van de volksstemming alle kiezers van die staat. Maar Maine en Nebraska wijzen hun kiezers toe met behulp van een proportioneel systeem.

Een van de resultaten van het kiescollege is dat niet iedereen evenveel gewicht in de schaal legt. De historicus van Harvard, Alexander Keyssar, wijst erop dat in 2016 in Wyoming één stem per 190.000 inwoners werd uitgebracht, terwijl in Californië elke stem 680.000 mensen vertegenwoordigde.

Bij de laatste vijf verkiezingen heeft het kiescollege het presidentschap overgedragen aan twee Republikeinen die de volksstemming verloren. In 2000 won de Democraat Al Gore de volksstemming met zo’n 500.000 stemmen in het hele land, maar hij kreeg 266 kiesmannen voor de Republikein George W. Bush’s 271 stemmen. En de Democraat Hillary Clinton kreeg een voorsprong van meer dan 2,8 miljoen stemmen op Donald Trump in 2016, maar ontving 227 electorale stemmen op Trump’s 304 stemmen.

Met het oog op de verkiezingen in november van dit jaar zijn de Democraten bang dat Trump weer zal zegevieren zonder de volksstemming te winnen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: