Kinderen zitten nu langer voor beeldscherm

“Kinderen zitten nu langer voor een beeldscherm dan ooit”, zegt psycholoog Ellen Knoppe tegenover de krant. Zij benadrukt dat dit voor mentale klachten kan zorgen. Bovendien vinden zowel veel ouders als kinderen het erg dat kinderen niet meer veel buiten spelen als vroeger. Maar in deze tijd van Corona is alles veranderd. Kinderen ervaren de effecten als gevolg van het apparaatgebruik negatiever dan hun ouders. Ze hebben meer last van rug-  en schouderklachten en kramp in de vingers dan hun ouders inschatten. De kans op slaapproblemen wordt door zowel ouders als kinderen het grootst ingeschat. De vraag is wie deze tijd zonder sociale media zal kunnen doorbrengen. “In de moderne samenleving lijkt het onlosmakelijk met onze levens verbonden te zijn. Kinderen maken op steeds jongere leeftijd kennis met sociale media. Vooral hoe de kinderen nu thuisblijven, zijn sociale media de grootse afleidingen die ze hebben. Dit kan ook nadelige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Ook als het kind dan weer naar school moet, is zijn of haar aandacht niet 100 procent gericht op het gebeuren in de klas of bij het studeren zelf.

“Het is beter om het kind tijdig uit te leggen wat de sociale media zijn en waar ze op moeten letten bij het gebruik daarvan en wat de gevolgen kunnen zijn van het lang gebruik, zodat ze weten wat ze doen. Leg uit dat het niet verstandig is om belangrijke informatie, zoals adres- of bankgegevens, te delen met wildvreemden en dat niet iedereen de beste bedoelingen heeft.” Dit zijn volgens de psycholoog nog steeds gevallen die voorkomen. Het is volgens haar ook handig duidelijke afspraken te maken hoe lang het kind internet mag gebruiken en op welke tijden. “Geef zelf daarbij absoluut het goede voorbeeld door niet elke keer met een telefoon te zitten.Er zijn veel opties om het internetgebruik bij kinderen te limiteren, daarom is het ook handig om daarover te communiceren met andere ouders”, zegt Knoppe.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: