“Lege kas en veel schulden achtergelaten”

Chandrikapersad Santokhi en Ronnie Brunswijk zijn gekozen tot respectievelijk president en vicepresident van de Republiek Suriname. De buitengewone openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) werd gisteren door alle fracties bijgewoond, waardoor er meer dan 34 leden aanwezig waren in de zaal om beide functionarissen bij acclamatie te kiezen. De oppositie bestaande uit de BEP en NDP heeft zich zoals eerder beloofd constructief opgesteld. Santokhi en Brunswijk volgen Desi Bouterse en Ashwin Adhin op. De machtsoverdracht vindt in besloten kring op donderdag 16 juli plaats op het Onafhankelijkheidsplein. “Wans’ ope tata komopo, Wi mu’ seti kondre bun. Ik heb de heilige opdracht om 5 jaar lang aan het werk te gaan voor het volk. Ik ga me elke dag de vraag stellen of wat wij doen, goed doen. Of het beleid die wij voeren het volk ten goede komt. Het land wordt geleid door eenvoudige mensen als u en ik. U bent ons en wij zijn u. Wij zijn door u geplaatst om te werken”, zei president-elect Santokhi in zijn maiden speech in de DNA. 

Santokhi gaat regelmatig verantwoording afleggen in DNA

In tegenstelling tot zijn voorganger Bouterse, beloofde Santokhi dat hij regelmatig naar ’s Lands vergaderzaal zal komen om verantwoording af te leggen. Hij benadrukte dat er in zijn regering geen ruimte zal zijn voor corruptie, persoonlijk belang en eigen gewin. De buitengewone openbare vergadering werd bij de opening geleid door Brunswijk in hoedanigheid van parlementsvoorzitter. Na benoeming van het stembureau, onder leiding van Krishna Mathoera, heeft Brunswijk de hamer overgedragen aan vicevoorzitter Dew Sharman. President Desi Bouterse zei na de uitverkiezing van de president-elect en vicepresident-elect, dat de strijd is gestreden en dat het volk heeft gesproken. Met zijn felicitaties aan het nieuw gekozen koppel, wees hij er nogmaals op dat het geen gemakkelijke job zal zijn.

Nationale en internationale financiële problemen

Na de verkiezing werd er een persconferentie gehouden. Daar benadrukten zowel Santokhi als Brunswijk dat de financiële situatie van Suriname er heel slecht uitziet aangezien er een lege kas is achtergelaten, terwijl nog veel schulden moeten worden afgelost. Hiernaast moet eind juli nog de salarissen van ambtenaren betaald worden, inclusief het vakantiegeld. Volgens Santokhi zijn er nationale en internationale financiële problemen. Na de persconferentie werd het regeerakkoord getekend tussen de VHP, Abop, NPS en PL. Eerder publiceerde Dagblad Suriname nog dat het regeertermijn opgesplitst zal worden in drie fasen. Zo zal gestart worden met een urgentiefase van 9 maanden. Indien alles in deze periode goed verloopt, zal dan overgegaan worden naar een stabilisatiefase van 24 maanden. Als laatste zal dan de groei- en moderniseringsfase worden ingeroepen, waarin vooral de economie weer duurzaam op het groeipad wordt gebracht.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: