“Het gevaar is nog absoluut niet geweken”

Druk op de zorg nog enorm vanwege Covid-19

Dokter Lycke Woittiez, internist-infectioloog in het Diakonessenhuis, zegt aan Dagblad Suriname dat de druk op de zorg best groot is door het Covid-19 virus. “We zijn echt non-stop, dag-in-dag-uit alleen maar met Covid bezig. De druk op een deel van de zorgmedewerkers is op dit moment minder groot dan anders, bijvoorbeeld de chirurgen kunnen minder opereren omdat er bedden vrijgehouden worden voor Covid en er verpleegkundigen naar Covid-locaties zijn, maar ik als infectioloog ben nu juist veel drukker dan anders en dat geldt voor een groot deel van de internisten, het is toch een heleboel werk.”

Volgens dokter Woittiez zijn zaken met de huidige 20-30 nieuwe gevallen per dag nog onder controle. “Dat kunnen we nog aan, maar als het heel erg toeneemt, zoals in Brazilië en Frans-Guyana is gebeurd, dan komt er op gegeven moment wel een punt waarbij de zorg overweldigd gaat worden, ja. Dat is wel een patroon dat je wereldwijd ziet. In Frans-Guyana hebben ze het bijvoorbeeld lang goed onder controle kunnen houden, maar de laatste weken is dat ineens explosief toegenomen. Of we ondanks al onze inspanningen gaan kunnen voorkomen dat zoiets hier gebeurt, is dus niet zo zeker. Daarom moeten we ons wel maximaal blijven inzetten, dus de artsen, de beleidsmakers, maar vooral de samenleving zelf, om te voorkomen dat het uit de hand loopt zoals in andere landen gebeurd is.”

De belangrijkste boodschap is volgens Lycke Woittiez dat Covid-19 allesbehalve voorbij is. De lockdown is versoepeld, maar we zitten nog in een enorm kritieke periode en het gedrag van de mensen gaat nu bepalen of er wel of geen uitbraak komt. “Meer dan ooit geldt dus: blijf thuis, was je handen regelmatig, draag je mond- en neusmasker, hou je aan de anderhalve meter afstand, en zet alles op alles om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt of dat je anderen infecteert. Alleen door gemeenschappelijke inspanning van de hele Surinaamse bevolking kunnen we voorkomen dat het uit de hand loopt.”

Het is ook volgens Dr Woittiez helemaal niet veiliger nu dan een paar weken geleden. “Het lastige signaal van een versoepelde lockdown is dat men denkt dat dat het veiliger is en dat men zich vrijer kan bewegen, maar dat is zeker niet zo. Integendeel is het aantal besmettingen deze week iets hoger dan de afgelopen weken, dus alle maatregelen en adviezen zijn onverminderd van kracht. De volledige lockdown is dan financieel niet vol te houden voor mensen, maar de boodschap moet toch duidelijk zijn dat het gevaar absoluut nog niet geweken is. De eigen verantwoordelijkheid is hier de sleutel, want er is gewoon nog een groot gevaar in de buurt.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: