Soedeshchand Jairam: “Tekort aan SRD’s is te wijten aan forse prijsstijgingen in winkels”

De macro-econoom Soedeshchand Jairam is van mening dat het tekort aan cash SRD’s het gevolg is van de exorbitante prijsstijgingen in de winkels: men moet thans meer uitgeven om minder te kunnen kopen. Suriname is van oudsher een cash economie. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Jairam dat er een panieksituatie is ontstaan doordat de beschikbaarheid van cash SRD’s niet is wat het wezen moet, terwijl aan de andere kant de uitgaven steeds toenemen. De banken treuren dat er opvallend minder gestort wordt. Met de Covid-omstandigheden is in vele gezinnen een verandering opgetreden in de inkomsten- en uitgavenpatroon.

“De oorzaak van het tekort aan SRD’s is dat de inkomsten van de mensen niet zijn gestegen. Er is sprake van verzwakking van de koopkracht en verzwakking van de omloopsnelheid van geld. Wanneer de prijzen in de winkels verdubbelen, heb je automatisch meer SRD’s nodig”, licht Jairam toe. Volgens de macro-econoom moet er gewerkt worden om de koopkracht te herstellen, dat komt weer neer op het investeren in de productiesector. Dat is nogal een moeilijke klus, daar een belangrijk deel van de beroepsbevolking bij de overheid werkzaam is en “minder productief is”. “We moeten de vicieuze cirkel van vriendjespolitiek doorbreken om ontwikkeling te brengen in het land”, aldus Jairam.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: