Reacties op Covid-19 besmettingen politici:

‘Ze dachten dat ze zo machtig en onschendbaar zijn’

De recente bekendmaking dat zowel assembleevoorzitter Ronnie Brunswijk, NPS-parlementariër Gregory Rusland en ook nog PL-topper Paul Somohardjo positief getest zijn op het Coronavirus, heeft wederom bewezen dat Covid-19 niemand discrimineert. Ondertussen zijn zowel het personeel als de leden van De Nationale Assemblee (DNA) geswabbed en getest door het BOG. Via Dagblad Suriname geven verschillende burgers hun mening hierover en wensen zij de besmette personen vooral veel beterschap toe in deze voor hun zeer moeilijke periode. Echter vinden velen dat tijdens de toelating en beëdiging van de assembleeleden, veel politici bewust de Covid-19 maatregelen niet serieus hebben genomen. “Met de beelden die we zien over hoe door politieke kopstukken in Suriname wordt omgegaan met Covid-19, verbaasde het me helemaal niet. Mondkapjes worden in gesloten ruimten afgehaald, terwijl dat juist niet moet”, zegt Radj. Santoesha neemt het Brunswijk kwalijk dat hij water uit zijn mond blies om zo zijn kamer in te zegenen.


‘Niemand had handschoenen aan’

Ook Savieda plaatst haar kanttekeningen op de handelingen op 29 juni in DNA. “Niemand had handschoenen aan. Handschoen, mondkapje en eventueel een bril zijn erg belangrijk. En regelmatig handen wassen en niet aan je gezicht komen met je handen. Jammer dat zovelen nu zijn besmet. Bepaalde liepen zonder een mondkap. Ik keek ook live via de televisie. Bepaalde hadden de mondkap op de kin”, stelt zij. Perdiep vermoedt dat het virus onbewust vanuit Marowijne is meegenomen door voorzitter Brunswijk, die op zijn beurt Somohardjo heeft besmet. Hij vraagt zich daarom af of ook minister Soewarto Moestadja is getest, aangezien hij al deze leden als fungerend voorzitter heeft beëdigd en toegelaten.


‘Covid kent ras noch kleur’

Irida zegt: “Covid kent ras noch kleur. Sterkte, beterschap aan u allen. Wees voortaan extra voorzichtig. If a trawang no wan weri a kap, skoifi mek eng wang sdon”. Ook Gita beaamt hetzelfde. Zij vreest het ergste hoe het aantal besmettingen steeds blijft toenemen. “Op niemands voorhoofd staat er geschreven of die persoon besmet is of niet dus…voorzichtig!” Irma vindt het ongelooflijk hoe de mensen het land moeten besturen zo een slecht voorbeeld geven door geen sociale afstand te houden en hun mondkapjes niet op tijd en correct op te hebben. 


Grenzen sluiten

Orlando hoopt dat de overige leiders van de coalitie niet besmet worden, zodat de verkiezing van de president en vicepresident normaal kunnen doorgaan. Hij benadrukt vooral dat er geen haast gezet moet worden achter de versoepeling van de lockdown. Orlando is een voorstander van een definitieve sluiting van de grenzen en vooral om Brazilianen de toegang tot het land te weigeren. 


‘Ze dachten dat Covid een scenario was van regering’

Mireille zegt: “Zo zie je maar weer: leri ne puru dong! Dattie mi odo taki! Want deze lui zagen Covid als ‘grap’ en ‘scenario’ van de regering. Ze dachten blijkbaar ook dat ze zo machtig en onschendbaar zijn, dat Covid hun nooit zou pakken.”

Geen mode om mondkapje op kin te dragen

“Als de volwassenen besmet zijn geraakt, mi Gado mi Tata, hoe gaan de geliefde en dierbare kinderen naar school. Ik wil geen kind en kleinkinderen sturen”, zegt Esseline. “Covid 19 moet men niet onderschatten vanwege hoge efficiënte waarmee dit virus zich van mens tot mens verspreidt. Dus mensen, mondkapjes niet nonchalant gebruiken door in en uit te schuiven. Wanneer men het juist niet verwacht, raakt men besmet”, zegt Iwan. Sylvana zegt: “Een neus- en mondkap is om je neus en je mond te beschermen. Ik weet echt niet wat voor mode het is om het op je kin te zakken. Corona speelt niet en je moet het gewoon dragen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: