Op dak aangetroffen verdachten veroordeeld

De verdachte Orlando H., die op 29 maart om 5.00 uur in de ochtend op het dak van een zaak (Sun Ice) werd aangetroffen, zei dat hij hulp was gaan bieden toen hij mensen zag. De andere verdachte Miguel C. verklaarde dat hij onderweg was om eten te kopen bij een bekend fastfood bedrijf, maar een verkeerde route had genomen. Wat de mannen rond dat tijdstip op het dak te zoeken hadden, wist de buurman niet, maar hij besloot de politie in te schakelen die de mannen tot stoppen bracht middels waarschuwingsschoten. Volgens camerabeelden waren de mannen op het dak. Miguel zegt daarover dat hij niet degene was die naar boven was geklommen, maar hij gaf toe dat hij wel degene is die naar beneden sprong. De mannen beweren mishandeld te zijn door de politie, maar op de vraag van de officier van justitie, Mirella van Dijk, waarom zij dat niet eerder hebben aangegeven, antwoordde één van de verdachten dat hij die gelegenheid niet heeft gekregen.

M.C. blijkt niet voor het eerst met justitie in aanraking te zijn gekomen. Eerder zat deze verdachte een straf uit van 2 jaar en 3 maanden voor diefstal in vereniging middels geweldpleging. In juli 2018 kwam hij vrij. Hoewel aanvankelijk werd gedacht dat de andere verdachte wel een first offender was, bleek dat hij eerder een straf van 4 jaren had uitgezeten. Dit zorgde ervoor dat de officier haar strafmaat aanpaste.

Volgens een medewerker van de zaak was niets verdwenen, omdat de mannen in het verkeerde deel van de vliering terechtkwamen. De verdachte Orlando blijft bij zijn standpunt dat hij voorbij liep, toen hij mensen op het dak zag en hulp was gaan bieden. De officier noemde Miguel een recidivist, die niet bleek te willen veranderen en eiste tegen beide verdachten 7 maanden onvoorwaardelijk. Advocaat Kris Bhoendhieprobeerde nog aan te voeren dat de mannen elkaar niet kennen, maar de officier reageerde door te stellen dat nergens in de wet staat dat de verdachten elkaar moeten kennen. “We zien de verdachten op camera en de politie trof ze aan op het dak”, vatte Van Dijk samen. In zijn laatste woord zei Orlando naar huis te willen om voor zijn zoontje te zorgen. Miguel gaf aan een fout te hebben gemaakt. “Ik heb een fout gemaakt, omdat ik ben aangehouden en vraag om een kans.” De rechter veroordeelde beide verdachten tot 7 maanden onvoorwaardelijk.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: