Richard Kalloe: “Alle regeringen deden aan potverteren, nu saneren en investeren”

Ingenieur Richard Kalloe is van mening dat Suriname het niet langer kan uitstellen om te saneren en te investeren. In het radioprogramma KAAK van 4 juli accentueerde hij dat er in de afgelopen 30 jaren niet is gedaan aan saneren en investeren. “Alle regeringen die geweest zijn, hebben gepotverteerd”, luidt de conclusie van Kalloe. Het verbaast hem niet dat Suriname de rente en aflossing van de lening van US$ 125 miljoen bij Oppenheimer niet kan opbrengen; de verdiencapaciteit van het land is namelijk niet van dien aard om zulke hoge leningen af te lossen. “Al de mensen die met dezelfde politieke cultuur gehandeld hebben in Guyana en andere landen zijn geëindigd met een bankroete staat.”

Kalloe wijst erop dat Oppenheimer bekend staat als één van de haaien/piranha’s van Wallstreet die meedogenloos zijn als het op de terugbetaling afkomt. Een land die dat reeds heeft ondervonden, is Argentinië. “Oppenheimer heeft Argentinië naar de rechter gesleept en er is vonnis gewezen in voordeel van Oppenheimer. Zo kon men beslag leggen op alle tegoeden van de Argentijnse Centrale Bank. En hetzelfde staat ons ook te wachten.” Op die manier kan de komende regering financieel helemaal klem komen te zitten.

Dat wil niet zeggen dat het wiel opnieuw uitgevonden moet worden. Kalloe adviseert om een soortgelijk traject als die van Guyana te bewandelen om richting herstel te gaan. “Je moet een financier vinden die bereid is om alle schulden op zich te nemen en dat kan alleen via een constructie zoals Guyana dat gehad heeft met de Club van Parijs. Een groot aantal landen heeft zich garant gesteld voor de aflossing van de schulden van Guyana.” Indien Suriname niet erin slaagt om medewerking te krijgen van een internationale instelling zoals de Wereldbank en IMF, dan zal dat wreken op de wisselkoersen. Volgens Kalloe betekent dat meer koopkrachtverlies en veel meer ellende. “Het ergste moet nog komen.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: