Voorzichtig geboden, aanscherping beleid nodig

In Suriname is de verkiezing op 25 mei gehouden en is de politieke overgang in de maak. De democratie toont op een cruciaal punt goed te werken, iets dat niet gezegd kan worden van onze westerburen. Daar is de coalitie van Granger met een aantal handlangers onbeschaamd bezig om de verkiezingen te stelen. De Caricom heeft keer op keer een waarschuwend geluid laten horen, maar Granger en zijn handlangers  in de Gecom (de Guyanese verkiezingsautoriteit) gaan ongestoord verder. De USA blijft waarschuwen dat de resultaten van de hertelling worden gerespecteerd en dat daarmee wordt gewerkt. De handlangers van Granger tellen gewoon meer dan 100.000 stemmen van uit de hertelde stemmen en zodanig dat de coalitie de verkiezingen wint. Iedereen die een taak krijgt om uit te voeren kan gewoon besluiten om te doen met de cijfers wat hij of zij wil. Het is ongelooflijk hoeveel wanbestuur, wanorde en chaos in Guyana aan de dag is gelegd. Er zal een punt komen waarbij het land Guyana in een isolement terecht zal komen. Mike Pompeo, de USA minister van Buza, heeft laatstelijk Suriname gefeliciteerd voor de manier waarop het land de verkiezingen heeft georganiseerd en vooral de nasleep van de verkiezingen. Wat in Suriname roet in het eten gooit is het Coronavirus. Driekwart van de voorzitters van de nieuwe coalitie is besmet met het virus. Ze zijn allemaal ook gekozen in de DNA. Zij moeten straks meehelpen de president en de vicepresident te kiezen. We zien wel dat in Guyana het aantal besmettingen aanzienlijk minder is dan in Suriname. De politieke situatie in Guyana moddert dus voort. In oostelijk buurland Frans Guyana wordt vernomen dat een escalatie op het punt is plaats te vinden wat betreft de Covid-19 besmettingen. De zaak zal in een fase belanden waar het onhandelbaar wordt. Frankrijk en de EU zullen in het land moeten ingrijpen. De vrees is dat de escalatie zal overwaaien naar Marowijne en Sipaiwini waar deze districten grenzen aan Frans Guyana. Tijdens de laatste persconferentie heeft de Surinaams regering aangegeven dat de situatie in het oosten van het land het ernstigst is. De versoepeling van de maatregelen welke laatst is doorgevoerd, geldt niet voor het oosten van het land. We hebben eerder aangegeven dat in Wanica, Commewijne en Paramaribo, bepaalde personen zich demonstratief niet houden aan de regels en zich intimiderend opstellen naar de bewoners die traditiegetrouw in de verschillende buurten hebben gewoond. De regering moet heel strenge maatregelen treffen om het personenverkeer intern in Suriname te controleren. De verspreiding die gaande is in het oosten van het land, moet zich niet in het hele land gaan verspreiden. We hebben eerder benadrukt dat er groepen zijn in het oosten van het land die aangekondigd hadden om zich niet aan de Covid-regels te houden. Personen afkomstig van bepaalde politieke partijen hadden hun sympathie betuigd naar deze groepen die openlijk hadden verklaard om zich niet aan de regels te zullen houden. De regering moet nagaan hoe een crisisprogramma in het oosten van het land moet worden gedraaid om besmettingen en doden te helpen voorkomen. De Surinaamse regeringen hebben achter elkaar Marowijne verwaarloosd. Aan de andere kant is er decennialang een animositeit vanuit dat deel van het land naar de stad, de regering en de politie. Delen van de plaatselijke bevolking weigeren om zich aan de regels te houden. De regering moet een manier bedenken om te voorkomen dat Marowijne wat Covid betreft gaat richting Frans Guyana. Wij denken dat het wel die richting op zal gaan en dat er een lekkage zal zijn naar de rest van Suriname. We vermoeden ook dat bij de escalatie straks spanningen onder de bevolking zullen ontstaan en ook incidentele gevallen van geweld als gevolg van stigma.   

Vanuit de andere kant zien we dat in Brazilië de situatie ook behoorlijk is geëscaleerd. De Braziliaanse president roept constant op om Covid-19 te bagatelliseren en komt zelf in conflict met de lokale bestuurders en gouverneurs. Ook in de USA zien we dat de Amerikaanse president een heleboel gekke dingen blijft roepen over de Covid-19. Maar Trump schijnt het echt te bont te hebben gemaakt, zodanig dat er een beweging in de Republikeinse partij. De Covid-situatie kan in de USA dus verder gaan verergeren. Medici zeggen dat het niet goed gaat, terwijl de president vindt dat de USA een voorbeeld is. Naast de Covid-19 situatie is er een andere ontwikkeling in het land namelijk de protesten in het kader van de Black Lives Matter (BLM) beweging. Ook deze zaak lijkt over te slaan naar een andere uiterste. De onlusten op straat gaan door, er is onderling onder de zwarte bevolking ook veel geweld. De laatste dagen blijkt dat in dat geweld verschillende kinderen ook zijn doodgeschoten. De BLM beweging is gedoemd om ten onder te gaan omdat het niet goed wordt geleid. De BLM beweging kan niet door de straat worden geleid. Er zijn geen politici en activisten die de zaak op het politieke niveau oppakken. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: