Proces tegen moordenaars Jamal Kashoggi begonnen

De wereld was in oktober 2018 in complete schok toen bekend werd hoe de Saudische journalist en opiniemaker Jamal Kashoggi in de ambassade van zijn eigen land binnenging in Istanboel (Turkije) en daar niet meer eruit kwam. Daags erna waren er de geruchten dat hij direct na het binnetreden door een speciaal team was vermoord, in stukjes gesneden als een geslachte kip en daarna werd opgelost in zuur. Het stoffelijk overschot van Kashoggi is nooit gevonden. Alle aanwijzingen waren er vanaf het begin dat de gestoord overkomende Saudische kroonprins Muhamad Bin Salman achter de brute moord op de journalist was. Opvallend was dat de kroonprins de moord liet plegen zonder te vrezen voor enige politieke of persoonlijke repercussies, noch vanuit de diplomatieke wereld, noch vanuit het land Saudi Arabië zelf. De westerse wereld die de mond vol heeft van democratie en vrijheid van meningsuiting heeft zich stil gehouden en is doorgegaan met het doen van zaken met het rijke olieland, met vooraan de eveneens gestoord overkomende president Donald Trump. De aanslag op Kashoggi leek goed georganiseerd en bedoeld vooral om de beweging in eigen land die begonnen was op te komen voor meer burgerrechten, een signaal te geven. En dat signaal was dat vrouwen nier voor meer rechten moesten opkomen en men democratie en vrijheid van meningsuiting en vereniging en vergadering niet in hoofd moest halen. Men moest vooral het bekritiseren van MBS niet in zijn hoofd halen. Zou men dat doen, dan zou men net een geslachte schaap in een kleioven belanden … De meest schaamteloze ondersteuning van de thans als moordenaar bekend staande MBS vond laatstgenoemde van het land dat zegt de grootste verdediger en exporteur te zijn van de democratische waarden en normen en de mensenrechten: de USA. Schaamteloos ging Trump ongestoord door met het verkopen van miljarden dollars aan wapens. Hij reisde daarvoor af naar Saudi Arabië. In de weken na de moord op Kashoggi werd bij mondjesmaat duidelijk wat hem ongeveer was overkomen. Het bleek dat de Turkse regering en de Turkse inlichtingendiensten die de ambassade betraden voor onderzoek, veel aanwijzingen en zelfs geluidsbanden hadden. MBS waste zijn handen in onschuld, hij loog enkele keren en ten slotte gaf hij toe dat een groep kwaadwilligen uit zijn land de journalist hadden vermoord; hij wist er natuurlijk niets van en hij had ook geen opdracht gegeven. Dit hield hij vol ondanks telefoongegevens die erop wijzen dat degene die aan het hoofd was van de moordmissie (met elektrische vleessnijders en al) minuten lang tijdens de moord met hem in contact was. Uiteindelijk volgde een soort rechtszaak in het Saudische land dat bekend staat om mensenrechtenschendingen en valse rechtszaken. Ook deze strafzaak en –onderzoek was wat men zou noemen een ‘travestie’, een klucht. Enkelen werden opgeofferd, niet de vrienden van MBS. De wereld bleef rustig, maar was niet onder de indruk van de strafzaak. Enkele dagen terug is in Turkije bekend gemaakt dat de strafzaak naar de moord in een ambassade in de hoofdstad zou starten. Een vertegenwoordiger van de VN merkte op dat de zaak betreft een geval van een door de staat aangestuurde moord. Dus dat de politieke leiders van Saudi Arabie de opdracht tot de moord hadden gegeven, dus MBS zelf.        

Een medewerker van het Saoedische consulaat heeft volgens Algemeen Dagblad en RTL in Istanboel een tip van de sluier opgelicht over wat er mogelijk is gebeurd met de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd in 2018 gedood in de diplomatieke post maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Daar werd hij opgewacht door een militair forensisch team dat hem uiteindelijk in stukken heeft gehakt. Mogelijk probeerden de moordenaars het te verbranden. Volgens de Turkse technicus werd hij op 2 oktober 2018 naar de residentie van de Saoedische consul geroepen. Dit minder dan een uur nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Ongeveer 5 personen in de ambassade vroegen de technicus om de tandoor  in de tuin aan te steken. De tandoor is een cilindervormige kuil in de grond of een gemetselde of aardewerken ton om vlees in te roosteren. Er hing een paniekerige sfeer verklaart de technicus Zeki Demir, die nu wel voor zijn leven moet vrezen.

De verklaring bevestigt een van de theorieën van de Turkse politie dat de moordenaars van Khashoggi zich mogelijk van diens lichaam probeerden te ontdoen door het te verbranden. Volgens Demir zag hij later veel spiesen met vlees bij de oven in de tuin van de consul en ook een kleine barbecue. De marmeren platen rondom de oven leken volgens hem van kleur veranderd alsof ze met een chemisch product waren schoongemaakt. De Turkse medewerker van het consulaat legde ook een verklaring af over een in zijn ogen merkwaardig voorval met een auto met verduisterde ruiten. Hij wilde helpen de garagedeur te openen toen het voertuig arriveerde maar kreeg te horen dat hij de tuin snel moest verlaten.

De hoofdverdachten in deze moord zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het Saudische koningshuis Al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het opzetten van moord. Volgens de aanklagers hebben Al-Asiri en Al-Qahtani de operatie geleid. Volgens de aanklacht werden 18 medeverdachten naar Turkije gevlogen om Khashoggi te vermoorden. Zij worden bij verstek berecht en zullen waarschijnlijk nooit worden uitgeleverd door Saoedi-Arabië. Een rechtbank in Saoedie Arabie veroordeelde in december 2019 vijf verdachten tot de doodstraf en drie tot een gevangenisstraf wegens de moord op Khashoggi. De nabestaanden van de journalist en columnist vergaven in mei 2020 de moordenaars waardoor die naar Saoedische wetgeving feitelijk uitstel kregen. De Saoedische aanklager zei destijds dat er geen bewijs was van betrokkenheid van de koningshuisadviseur bij de moord en wees de beschuldigingen tegen het voormalige hoofd van de Saoedische inlichtingendienst ook af. De speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard, concludeerde enkele dagen terug dat er aanwijzingen waren dat de Saoedische kroonprins MBS persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord.

Verschillende onderzoeken tonen dus aan dat kroonprins Mohammed Bin Salman de moord zou hebben ‘besteld’. Van de kroonprins is bekend dat hij zich persoonlijk inlaat met het opsporen en een halt toeroepen van mensen die hem bekritiseren. MBS zal niks gebeuren, maar beweerd wordt dat de militairen die de moord op hun geweten hebben, hier geslachtofferd zullen worden. De verwachting is dat de zaak lang zal gaan duren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: