Diaspora heeft grote verwachtingen van nieuwe regering

In gesprek met Jay Pahladsingh, ondervoorzitter van VHP Nederland en voorzitter van VHP Rijnmond in Nederland, vraagt programmamaker Faried Pierkhan wat de diaspora in Nederland verwacht van de nieuw aan te treden regering onder Chan Santokhi. “Wat wij willen en vragen is niet meer dan dat Suriname en Nederland als twee bevriende landen goede afspraken met elkaar maken. De nieuwe Surinaamse regering moet dus zo snel als mogelijk de relatie met Nederland herstellen, als die relatie zelfs nog bestaat. We moeten dus ook aan beide zijden ambassadeurs installeren zodat men weet dat we weer de goede kant op gaan. Er is de afgelopen 10 jaren haast geen relatie geweest tussen de twee landen, terwijl het gaat om twee zelfstandige landen die op een vriendschappelijke manier met elkaar moeten samenwerken. In Nederland wonen ongeveer 380.000 Surinaamse Nederlanders, dat is niet weinig, en in geld gaat het toch om vele miljoenen. De diaspora staat daar dan niet apart in, het is een deelrelatie van de bilaterale relatie. Het vliegverkeer moet versoepeld worden. Zo betaalt bijvoorbeeld op eenzelfde vlucht alle mensen andere tarieven, en dat moet anders. Zorg dat het betaalbaar wordt, zodat je veel toeristen naar Suriname kunt krijgen, want dat is goed voor de economie. Ook kan de regering een platform oprichten in de diaspora waar alle deskundigen zoals medici, juristen en ingenieurs vertegenwoordigd zijn, en die kunnen een adviserende rol innemen jegens de Surinaamse regering”, zegt Pahladsingh.

Pahladsingh heeft het ook over investeringen die de mensen in diaspora in Suriname graag zouden willen doen, ‘zoals in de landbouw, in kennis en kunde, niet alleen in de vorm van geld, maar ook in de vorm van ervaring en kennis’. Zo zijn er volgens hem veel gepensioneerde medici die graag in Suriname kennisoverdracht zouden kunnen en willen doen, en voor al dit soort zaken is een diasporaplatform vereist. Volgens Pahladsingh hebben veel personen in diaspora helaas door Covid-19 niet zoals gepland was in Suriname kunnen zijn met de verkiezingen, maar hebben zij toch vanuit Nederland in grote mate een bijdrage geleverd aan het succes van de VHP. Hijzelf was er voor zijn geluk wel bij, en is niet uitgesproken over hoe met name in Nickerie de VHP keihard gewerkt heeft om de VHP te laten winnen. Jay Pahladsingh wenst alle personen, met name o.a. de politici die getroffen zijn door het Coronavirus, een spoedig herstel toe.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: