Pompgemaal Wageningen ligt zelf onder water

Ala deng buru padi e smelter’

Er blijkt maar geen einde te komen aan de problemen bij het pompgemaal Wageningen. Hoewel de overheid al miljoenen heeft gestopt aan het onderhoud en de rehabilitatie van het pompgemaal, liggen de onderdelen en nieuwe pompen uit India nog steeds buiten te verroesten en lopen de boeren in het gebied grote schade op. “Het pompgemaal van Wageningen ligt onder water. Alle stroommotoren zijn ook onder water, maar de ondernemer gaat naar Stondansi Sula om feest te vieren. Terwijl de waterstand heel hoog is in de polders”, zegt een zeer verontruste Tolies Macklon, voorzitter van Abop-Wageningen, aan Dagblad Suriname. Hij toont de redactie enkele foto’s, waarop de verwaarloosde situatie duidelijk te zien is. Het ministerie van LVV had eerder gesteld dat zij het streven had om het project voor eind 2019 geheel op te leveren, maar daarvan is weinig terechtgekomen. “A sari yere. Heeft de minister van LVV een yeye? Ala deng buru padi e smelter, waardoor ze nu extra kosten moeten maken om met Vadini-pompen hun water zien uit te malen. Dus meer benzinekosten. Andere boeren hebben meer dan 450 hectare en ja, dus soso schade”, benadrukt de Abop’er.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in 2016 een  overeenkomst gesloten met Kirloskar Brothers LCC uit India, voor de levering en installatie van de nieuwe pompen en de daarbij behorende onderdelen. De financiering van dit project, dat een waarde van ruim 9 miljoen Amerikaanse dollars heeft, wordt door Exim Bank uit India gedaan, terwijl de Staat Suriname het resterend deel van 2.5 miljoen Amerikaanse dollars op zich neemt, voor aanleg en reparatie van de installatie in het gemaal. Bij dit project is de lokale aannemer Risugragar NV betrokken. De 3 pompen van het pompgemaal Wageningen zijn ouder dan 60 jaar en kosten jaarlijks heel veel aan revisie en onderhoud. Door het sterk verouderde pompgemaal wordt jaarlijks in 2 seizoenen, ongeveer 12.500 ha rijstareaal in Wageningen, de Middenstandspolder en de omliggende gebieden in het district, van irrigatiewater voorzien.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: