Zelfgemaakte mondmaskers populairder dan N95 mondkapjes

In het begin was het voor velen even wennen om een mondkapje te dragen om boodschappen te halen. Met de community spreading van Covid-19 in Suriname is die bewustwording ondertussen wel aangewakkerd. En wat blijkt? De zelfgemaakte mondmaskers zijn populairder dan de N95 mondkapjes. De N95 mondkapjes, die ook wel bekend zijn als de medische maskers, werd door WHO initieel aangemerkt als het beste soort beschermend middel tegen het gevreesde Coronavirus. Er is mondiaal overigens nog een hele discussie of mondmaskers wel zinvol zijn. In Suriname is dat thans verplicht gesteld. Diverse supermarkten weigeren klanten de toegang als zij geen mondkapje dragen.

Internationaal is geadviseerd dat personen ook kunnen volstaan met een zelfgemaakt mondmasker. NOS meldt dat katoen het meest geschikte materiaal is. Dat is goedkoper en duurzaam. Tegenwoordig worden er langs de straten ook mondmaskers van kledingstoffen verkocht. Een katoenen kost doorgaans SRD 20 en van overig textiel SRD 15. Burgers lopen ermee in diverse patronen rond, wat uiteraard beter oogt dan de N95 mondmaskers. Wat van belang is, is het materiaal en onderhoud van de mondmakers.

Een uitgangspunt daarbij is dat het materiaal voldoende dicht moet zijn, zodanig dat het druppels tegen kan houden. Daarnaast dient het ook nog op een comfortabele manier de ademhaling toe te laten. Bij het onderhoud moet erop gelet worden dat het na elke gebruik goed gewassen wordt, het liefst met heet water. Nadien is het katoenen mondmasker herbruikbaar. In Suriname zijn er momenteel 280 actieve Covid-gevallen geregistreerd.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: