Van halte tot halte met de taxi – Deel 24

Met het volksfeest Keti Koti en de aanstaande regeringswisseling in gedachten werden gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van het creools segment binnen de samenleving. De taxichauffeur verplaatste zich over de Henck Arronstraat op weg naar personen, van wie wij zeker weten dat zij in een positie verkeren, de capaciteit en ambitie hebben om in aanmerking te komen voor een hoge functie binnen de coalitieregering van de VHP.

Sociable Hall

De passagier wees naar een groot betonnen huis op de hoek van de Stoelmanstraat. “Er stond voorheen op pand nummer 96 en 98 twee enorme houten gebouwen, die met elkaar in verbinding stonden. Rond 1900 was de Sociable Hall in deze panden met een roerige geschiedenis gevestigd.”

Evenementenhal

“Het was een evenementenhal, waar muziekuitvoeringen, theatervoorstellingen, blijspelen, dansavonden, trouwerijen, sportevenementen, vergaderingen en andere bijeenkomsten werden gehouden. De gebouwen bleven tot 1920 in deze functies bestaan.”

Zwarte bladzijde

“Op 4 september 1911 werd in de Sociable Hall een bokswedstrijd georganiseerd. Deze wedstrijd wordt gezien als een zwarte bladzijde in de Surinaamse boksgeschiedenis. Voorafgaand aan de wedstrijd brak er onder de toeschouwers gevecht uit om een zitplaats, waarbij meerdere vrouwen onder de voet werden gelopen en gewond raakten. Vervolgens verdween de organisator vroegtijdig met het geld. Als gevolg van de gebeurtenissen duurde het tientallen jaren voordat er in Suriname weer een vergunning voor een bokswedstrijd werd afgegeven.”

Uit het geheugen opgeroepen

“Mijn oudste herinnering aan politiek en verkiezingen in Suriname gaan terug tot mijn kleuterjaren. Ik zag mijn moeder vanaf het balkon van het huis, waar de Sociable Hall gevestigd was en nu als woonhuis diende voor ons groot gezin van vader, moeder en 10 kinderen, oversteken naar de Christelijke School. Daar waar ik de peuterschool heb doorlopen. Zij was gestoken in hemelsblauwe kleding, de kleur van de Surinaamse Democratische Partij van David Findlay.”

NDP dacht nagel aan de NPS-doodskist te zijn

Aangekomen op de plaats van bestemming werd met de NPS-gastheer de meerdere partijrevoluties binnen zijn partijen besproken. De draad werd in 1955 opgepakt, toen afvallige leden van de NPS de SDP oprichtten. “In 1967 gebeurde hetzelfde toen leden zich afgescheiden en de Progressieve Nationale Partij (PNP) oprichtten. De Nationale Democratische Partij (NDP) onder Bouterse heeft enorm geknaagd aan de NPS. De paarse partij had zich ten doel gesteld de nagel aan de NPS-doodskist van de NPS te zijn.”

Grootste volksbedrog

“Bouterse wist met djug djugu flair en verleiding de creoolse aanhang te romantiseren. Op slinkse, oneerlijke wijze werden de harten van goedgelovige mensen gestolen. Door het volksbedrog van Bouterse, die zijn weerga niet kent in de geschiedenis van Suriname, slankte de NPS sterk af.”

NPS herwint zich

“De groene partij is bezig zich te herwinnen. Uit een vergelijkging tussen de kiesresultaten van 2020 en 2015 blijkt dat de partij strek gegroeid is. De 32.386 stemmen die zij onlangs op haar naam kreeg, vertaalt zich echter, door het kiesstelsel, niet terug in het aantal DNA-zetels en in de bezetting van de andere volk vertegenwoordigende lichamen.”

Keti Koti spreekt de Marron niet aan

Dagblad noteerde op een volgend adres dat de afschaffing van de slavernij de Marron niet echt aanspreekt. “Want zij waren geen slaaf toen de slavernij werd afgeschaft. Onmenselijke behandeling deed slaven de wijk nemen naar het oerwoud. De wildernis werd boven het juk op de plantages verkozen. De naar vrijheid smachtende ‘lowe man’ vestigden zich in gemeenschappen in het oerwoud en bouwden achter de sulas een zelfstandig bestaan op. De lowe man heeft zijn vrijheid bevochten, geconsolideerd, behouden en uitgebreid. Een verregaand eigen bestuur werd ontwikkeld met als basis familie-, dorpsstructuur en coöperatie.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: