Mobiele tests Covid-19 afgelopen dagen

Drs Radjesh Ori vertelde op de persconferentie van het NCMT op vrijdagmiddag meer over de mobiele swabs die in de afgelopen dagen reeds hebben plaatsgevonden. Die begonnen op dinsdag in de omgeving van Leiding, Koewarasan en Lelydorp. Er werden 33 personen getest en allen waren negatief. Op de tweede dag was de mobiele unit op Noord aan de Anamoestraat, waar 34 swabs werden gedaan waarvan er drie positief waren. Op donderdag was men in de omgeving van Abrabroki en Nieuw Weergevondenweg. Daar werden er 21 swabs gedaan, waarvan de resultaten nog niet binnen zijn.

De bedoeling was dat men laagdrempelig naar de mensen toe zou gaan om in de “hot zones” te kijken of er meer besmettingen waren. Het kan succesvol genoemd worden, maar alleen degenen die voldeden aan de casus definitie, dus met de juiste verschijnselen, werden getest. Volgend week wordt geëvalueerd om te zien of de acties voortgezet moeten worden.

Drs Melvin Uiterloo gaf ook een presentatie namens de Medische Zending. Hij gaf een overzicht van de laatste ontwikkelingen. Zo werd duidelijk dat er missies zijn uitgevoerd in met name het zuiden en oosten van Suriname. Men ging daarbij actief op zoek naar mensen met klachten, maar er werd ook contact tracing gedaan. Bij Stoelmanseiland was er deze week een missie, waarbij circa 600 mensen werden gesproken; er werden bij hen 29 swabs gedaan. Ook was er een missie naar Antonio Brinco. Daar werden ongeveer 50 personen getest, maar de resultaten zijn nog niet bekend. In Sipaliwini moest een follow-up gedaan worden, maar vanwege de regens is dat nog niet gelukt. Er zijn wel spullen daar aangeleverd. Op dit moment is er een missie gaande te Baling Sula. Alle missies worden gedaan op basis van indicaties van bestaande casussen. Het vereist nogal wat organisatie, omdat men op die plekken alleen per boot of vliegtuig kan komen. Zo werden op verschillende plaatsen in het binnenland missies uitgevoerd, en die zijn nog gaande. De Medische Zending blijft het binnenland aandoen, ondanks de verhinderingen vanwege zware regens.

Er werd ook een vrij uitgebreide presentatie gegeven door Jennifer Plein namens de Vereniging van Diëtisten, die heel wat tips geven over goed en gezond eten, slapen en leven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: