Israëls annexatieplan Westelijke Jordaanoever

Premier Benjamin Netanyahu heeft beloofd tot 30% van de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren, zoals in het vredesplan van president Trump is aangegeven, en dit vanaf 1 juli.

De inlijving van de nederzettingen door Israël kreeg groen licht onder de Amerikaanse president Donald Trump’s Vision for Peace – een plan om een einde te maken aan het decennialange Israëlisch-Palestijnse conflict dat in januari werd onthuld.

De annexatie zou betekenen dat het Israëlische burgerlijk recht wordt toegepast op de nederzettingen in bezet land, die vaak diep in de Westelijke Jordaanoever liggen en waar meer dan 460.000 joden wonen. De Israëlische regering onderzoekt ook de annexatie van de Jordaanvallei, waar de oude stad Jericho en duizenden Palestijnen wonen.

De Palestijnen en de meeste landen zijn van mening dat de annexatie van de Westelijke Jordaanoever een illegale daad zou zijn, een aanduiding die Israël betwist.

Een van de belangrijkste opties die de VS overwegen is een geleidelijk, stapsgewijs proces waarbij Israël in eerste instantie de soevereiniteit over verschillende nederzettingen in de buurt van Jeruzalem zou verklaren in plaats van de 30% van de Westelijke Jordaanoever die in het oorspronkelijke plan van Netanyahu was voorzien, volgens een persoon die dicht bij de materie staat.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: