Amerikaanse burgers worden waarschijnlijk buitengesloten als Europa zijn grenzen heropent

Ambtenaren van de Europese Unie werken eraan om overeenstemming te bereiken over wie het blok kan bezoeken wanneer het zijn grenzen naar de buitenwereld heropent, op basis van de manier waarop de landen van herkomst met nieuwe gevallen van het coronavirus omgaan. De Verenigde Staten zullen waarschijnlijk worden uitgesloten.

De Europese landen lijken op schema te liggen om hun onderlinge grenzen te heropenen tegen 1 juli. Hun vertegenwoordigers in Brussel hebben gedebatteerd over welke virusgerelateerde criteria moeten worden gehanteerd bij het opheffen van de grensbeperkingen voor de buitenwereld, die in maart werden opgelegd om alle niet-essentiële reizen naar Europa tegen te houden.

In de aanbevelingen aan de EU-landen van 11 juni heeft de Europese Commissie gezegd dat “de reisbeperkingen ten aanzien van derde landen waar de situatie slechter is” niet mogen worden opgeheven dan het gemiddelde in de 27 EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Dat sluit waarschijnlijk mensen uit die in de Verenigde Staten wonen, waar de nieuwe coronavirusinfecties volgens cijfers van de Johns Hopkins University in twee maanden tijd tot het hoogste niveau zijn gestegen. Na een maand lang te zijn gedaald, zijn de nieuwe Amerikaanse gevallen meer dan een week lang toegenomen.

De virusuitbraken in Brazilië, India en Rusland zijn ook opmerkelijk hoog, en het is ook onwaarschijnlijk dat de EU hun burgers binnenlaat.

Voor de uitvoerende macht van de EU moeten de belangrijkste criteria voor de openstelling voor de buitenwereld het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners omvatten – het exacte plafond staat ter discussie – en de algemene reactie van het land op de pandemie, in termen van tests, toezicht, behandeling, het traceren van contacten en het melden van gevallen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: