IMF stelt prognose wereldeconomie naar beneden bij

Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn prognose voor de groei van de wereldeconomie in 2020 scherp lager gesteld omdat het ernstiger economische schade door het coronavirus ziet dan dat het twee maanden geleden nog deed.

Het IMF voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar met 4,9% zal krimpen, wat beduidend slechter is dan de 3% die het in zijn vorige rapport in april had geschat. Het IMF zegt dat de wereldwijde economische schade als gevolg van de recessie erger zal zijn dan van welke andere recessie dan ook sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Voor de Verenigde Staten voorspelt het dat het bruto binnenlands product van het land – de waarde van alle goederen en diensten die in de VS worden geproduceerd – dit jaar met 8% zal dalen, zelfs meer dan de in april geraamde daling van 5,9%. Dat zou de ergste jaarlijkse daling zijn sinds de demobilisatie van de Amerikaanse economie in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

Het IMF publiceerde woensdag zijn somberder voorspellingen in een update van de World Economic Outlook die het in april publiceerde. De actualisering is over het algemeen in overeenstemming met andere recente belangrijke prognoses. Zo voorspelde de Wereldbank eerder deze maand dat de wereldeconomie dit jaar met 5,2% zou krimpen.

Voor 2021 voorziet het IMF een opleving van de groei, zolang de virale pandemie niet in een tweede grote golf uitbarst. Zij verwacht dat de wereldeconomie volgend jaar met 5,4% zal groeien, 0,4 procentpunt minder dan in april.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: