André Misiekaba, tijd voor u om te verhuizen naar Dubai?

Suriname is Suriname en blijft enige echte Suriname

André Theodorus Misiekaba is een christelijke voorganger en politicus met een eigen “fanbase”. Misiekaba mag zonder meer gezien worden als een rasechte NDP’er. Iemand die in woord en daad de ideologie van politiek paars in Suriname uitleeft. Gisteren nog op Vaderdag, betitelde hij president Desi Bouterse, voorzitter van de NDP als ‘Vader des Vaderlands”. De meningen daarover zullen verdeeld zijn. Feit is dat de paarse partij, die haar oorsprong terug kan traceren naar de 16 coupplegers van 1980, zelf gezakt is naar 16 zetels. Toen waren het militairen die wet en recht in eigen handen namen en kennelijk niet eens de ‘d’, van democratie kenden. Vandaag de dag heeft het democratisch electoraat 16 zetels toegekend aan de NDP. Op zich niet weinig. Misschien toch wel voor Misiekaba die zijn dromen en wensen voor 30 tot 34 zetels voor de NDP nooit onder stoelen en tafels heeft gestoken.

Dubai

Een groot wapen in het arsenaal van Misiekaba was Dubai. Misiekaba deed de profetische uitspraak dat Suriname op weg was de volgende Dubai te worden. Even kijken, is Misiekaba luitenant of sergeant, net als zijn grote idool in het leger? Want op politieke podia was Misiekaba vaker te zien in camouflagekleding. Dus in zijn strijd voor 30-34 zetels was Dubai kennelijk de genadeslag voor de tegenstander. De Dubai waarop Misiekaba doelde is een stad en emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten, bekend om luxe winkels en ultramoderne architectuur. Maar Misiekaba verduidelijkte zijn uitspraken. Het NII gaf in een persverklaring aan “Dat hij vijf jaar geleden op het politieke podium riep “Suriname maak je klaar om the next Dubai te worden” is volgens toenmalige parlementariër André Misiekaba een symboliek geweest. Misiekaba, thans minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, doelde met deze uitspraak op mogelijk grote olievoorraden voor onze kust, die een enorme ontwikkeling voor ons land teweeg zullen kunnen brengen. Wel nu Misiekaba, you got it wrong. De economie van Dubai wordt gekenmerkt als ‘centraal gepland vrijemarktkapitalisme’. De olieproductie, draagt minder dan 1 procent bij aan het bruto binnenlandse inkomsten. Misiekaba heeft waarschijnlijk nooit gekeken naar het economisch model van Dubai. Dubai wordt gekenmerkt door sterke leiderschap. Het emiraat wordt geleid volgens een nauwkeurig en duidelijk ontwikkelingsvisie. Voor corruptie zijn er zware straffen in het rechtssysteem van Dubai. Allemaal zaken die Misiekaba nooit genoemd, noch gerealiseerd heeft.

Pinabai 

“Vrijmarkt kapitalisme” is iets waaraan Misikaba waarschijnlijk een heel grote hekel heeft. Via lokale media heeft hij vaker aangegeven dat de NDP per definitie links en dus socialistisch is. Dat verklaart waarschijnlijk ook het grote netwerk van “pakketten” en sociale uitkeringen die de NDP in de afgelopen jaren heeft onderhouden. Ondernemers, valutahandelaren en het bedrijfsleven werden heel vaak door Misiekaba als handlangers van de oppositie met name de VHP genoemd. De VHP werd voor handlanger van Nederland uitgemaakt op politieke podia. Maar Suriname moest Dubai worden. Misiekaba was vergeten dat Suriname gewoon Suriname is  en het enige en echte land Suriname zal blijven.  Waar Dubai is gebleven is voor velen vooral in de volksbuurten een mysterie gebleven. Vandaag de dag pinaren vele Surinamers letterlijk en figuurlijk. Heel anders dan dat wat Misiekaba verkondigde  en beloofde. “Pinabai doro” zouden velen zeggen, net als Abop-parlementariër Edward Belfort. Misschien is het dan verstandig voor André Misiekaba om te verhuizen naar Dubai? Kennelijk kent hij het beter. Kennelijk is hij wel in staat daar naar toe te gaan, in tegenstelling tot het gros van de bevolking. In tegenstelling tot velen aan wie Misiekaba het verhaal van Dubai voorschotelde.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: