Noord-Korea zal troepen inzetten in gedemilitariseerde gebieden…

Een oplopend gekletter van overlopers in Zuid-Korea die antiregerings-propagandaballonnen over de Noord-Koreaanse grens sturen, verhoogt het risico op een militaire confrontatie.

Noord-Korea zei op Woensdag het een Zuid-Koreaanse aanbieding had verworpen om speciale afgezanten te sturen om stijgende spanning over tarting door Noord-Koreaanse overlopers te verlichten en verzoeningsinspanningen te blokkeren, en het zwoer om troepen aan grensgebieden te hergroeperen.

De rivalen hebben hun vijandigheden de laatste dagen geïntensiveerd, met Pyongyang die vurige retoriek over propagandapamfletten uit die Zuid-Koreaanse activisten aan boord van ballonnen naar Noord-Korea hebben gelanceerd. Noord-Korea blies op maandag een gezamenlijk verbindingsbureau op aan zijn kant van de grens dat onderdeel was van een vredesakkoord van 2018 tussen de leiders van de twee landen.

Veel deskundigen zeggen dat Noord-Korea de druk op Seoel en Washington opvoert omdat de onrustige economie van het land waarschijnlijk is verslechterd als gevolg van de sancties van de VS en de pandemie van het coronavirus. De nucleaire diplomatie tussen Pyongyang en Washington heeft al meer dan een jaar weinig vooruitgang geboekt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: